Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


După ce criterii vor fi alese cele 25 de spitale pentru finanţare prin PNRR / Explicațiile ministrului Sănătății

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis marți, 26 iulie, explicații suplimentare despre cum vor fi folosiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul sănătății, la capitolul spitale, în cadrul unei conferințe de presă. 

Bugetul proiectului este de 1,7 miliarde de euro, din care aproximativ 1,1 miliarde de euro sunt destinați pentru infrastructură spitalicească publică nouă, iar 685 milioane de euro vor fi folosiți pentru dotarea spitalelor din lista finală cu echipamente de specialitate.

25 de spitale vor fi alese dintr-o listă de 49

Conform ministrului de resort, există o listă cu 49 de obiective de investiții propuse de guvernul precedent. Dintre acestea, în anul 2021 a fost inclus un spital desființat în 2020, iar două propuneri sunt ambulatorii și nu fac obiectul investiției.

Totodată, 22 de județe nu au niciun obiectiv, iar trei județe au câte patru obiective propuse (Cluj, București și Constanța) și alte județe au câtre trei obiective propuse (Brașov, Arad și Alba). Sudul și Estul țării au foarte puține obiective incluse pe listă, conform ministrului Sănătății. 

Mai mult, MS a constatat că 14 aplicanți din cei 49 nu aveau niciun fel de studiu de fezabilitate, criteriu eliminator.

Astfel, MS a luat decizia de a alege 25 de spitale, conform unor criterii obiective, din lista de 49, bugetul mediu de investiție pentru fiecare obiectiv ridicându-se la 68 de milioane de euro.

Există criterii de prioritizare, ținând cont de interesul pacienților din România, a mai precizat Alexandru Rafila. Spre exemplu, dacă există o altă investiție majoră în domeniul în care se face aplicația într-o regiune dată, aplicantul va merge cu 5 puncte mai jos pe listă. Pe de altă parte, MS acordă 5 puncte în plus unităților nearondate la centre universitare.

Sunt încurajate proiectele unde cofinanțarea este mai mică

După modul în care este gândit proiectul, orice finanțare necesită o cofinanțare din partea aplicantului, care crește procentual odată cu valoarea proiectului, a mai arătat ministrul Sănătății, astfel:

  • pentru o finanțare din PNRR < 150 milioane de euro – cofinanțarea din partea aplicantului trebuie să fie de 5%;
  • 150 – 200 milioane de euro – 20% cofinanțarea din partea aplicantului;
  • 200 – 300 m Euro – 30% cofinanțarea din partea aplicantului;
  • > 300 m Euro – 40% cofinanțarea din partea aplicantului.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/cum-vor-fi-alese-cele-25-de-spitale-finantate-prin-pnrr-explicatiile-ministrului-alexandru-rafila/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *