Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Cum vom folosi cartelele prepay din 2020: Companiile de telefonie, obligate să sisteze serviciile pentru care nu au fost colectate date de identificare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Începând cu luna aprilie a anului 2020, persoanele care doresc să cumpere și să folosească cartele telefonice preplătite o vor putea face doar dacă furnizează magazinelor anumite date personale. De asemenea, cei care au achiziționat cartele prepay fără a prezenta actul de identitate, le vor mai putea folosi doar până în luna septembrie a anului în curs.

Mai clar, începând cu data de 1 aprilie 2020, persoanele care intenționează să achiziționeze cartele prepay vor trebui să furnizeze operatorului de telefonie mobilă o serie de date de identificare, dar și o copie a unui act de identitate valabil.

Deși această schimbare trebuia să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2020, în ultima de ședință de Guvern din 2019, liberalii au decis să amâne aplicarea măsurii până în luna aprilie 2020, deoarece ordonanța de urgență respectivă a fost contestată de către Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României.

Folosirea cartelelor prepay cumpărate fără prezentarea unui act de identitate, blocată din septembrie 2020

De asemenea, persoanele care folosesc în prezent cartele prepay, dar nu au prezentat un act de identitate la cumpărarea acestora, nu le vor mai putea folosi începând cu 1 septembrie 2020, deoarece companiile de telefonie mobilă vor fi obligate să nu le mai furnizeze acestora servicii de telefonie mobilă.

Totodată, persoanele care folosesc cartele prepay vor fi obligate să anunțe compania de telefonie mobilă atunci când pierd sau le este furată o cartelă preplătită.

Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanța care stabilește ca persoanele care vor să folosească cartele prepay, nu o pot face dacă nu își dau datele personale. Renate Weber susține că această lege limitează exercitarea dreptului la viața intimă, familială și privată.

De asemenea, acesta susține că  rin forma în care a fost prezentată ordonanța de urgență, nu se demonstrează urgența și nu se respectă legi europene privind protecția datelor cu caracter personal.

Sunt în pericol datele personale ale utilizatorilor?

Potrivit Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, furnizorii de servicii de comunicații sunt obligați să respecte prevederile în vigoare, cuprinse în Legea nr. 506/2006 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, cu completările ulterioare și în Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE 2016.679 al Parlamentului European și al Consiliului privind prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestora.

Însă, în cazul în care utilizatorii de servicii de comunicații electronice consideră că a fost călcată legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal, aceștia se pot adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care are competența generală în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW