Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Cum văd candidații pentru șefia USR PLUS întoarcerea la guvernare. Dacian Cioloș: Să facem noi propunerea de premier / Replica lui Cîțu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 septembrie 2021

Dacian Cioloș, Dan Barna și Irineu Darău, candidații pentru șefia USR PLUS, au descris fiecare, pe rând, scenariile în funcție de care partidul s-ar putea reîntoarce la guvernare, în dezbaterea organizată vineri, 10 septembrie, la Cluj-Napoca. 

Cei trei candidați au răspuns, pe rând, după ce au fost întrebați dacă USR PLUS trebuie să se întoarcă la guvernare, să rămână în opoziție sau să susțină ideea alegerilor anticipate, în urma scandalului din coaliție, provocat de revocarea din funcție a fostului ministru al Justiției, Stelian Ion.

Dacian Cioloș a lansat ideea potrivit căreia USR PLUS ar trebui să propună un premier pentru viitorul Guvern format din PNL, USR PLUS și UDMR, pentru a se asigura că exista garanțiile necesare că reformele vor fi duse la bun sfârșit.

Este putere de împărțit, Parlamentul, Senatul, Camera Deputaților, astfel că poate exista echilibru de putere. Dacă nu vom avea garanția că putem face reforme, decât să fim un partid umbră al PNL care face ce vrea cu noi, mai bine ne gândim la opoziție. Anticipatele nu depind doar de noi”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul Florin Cîțu a catalogat propunerea lui Dacian Cioloș drept „neserioasă”.

Dan Barna, în schimb, a precizat că ia în calcul ca USR PLUS să rămână în opoziție până în anul 2024, dar a precizat că opțiunea principală a partidului este refacerea Guvernului PNL, UDMR și USR PLUS, cu un alt premier propus de PNL.

Singura coaliție care poate să guverneze este coaliția USR PLUS, PNL, UDMR. Este opțiunea celor de la PNL de a veni cu un alt premier și de a ne întoarce într-o logică în care electoratul are încredere. Dacă echipa câștigătoare va rămâne cu PSD, poziția noastră în opoziție devine firească, pentru că am arătat că nu rămânem în coaliție în orice condiții. Condiția noastră e un nou premier, responsabil și capabil să conducă o coaliție”, a spus Dan Barna.

Irineu Darău, în schimb, a vorbit despre necesitatea stabilirii unor priorități clare, aprobate de opinia publică.

Alegerea aceasta nu depinde de noi, am fost votați de electorat pentru a guverna, dar nu putem doar să fim la guvernare, trebuie să facem la guvernare. S-a demonstrat că nu putem să facem lucrurile pe care le-am promis electoratului cu partenerii care au fost. Dacă mai intrăm la guvernare, să o facem în baza unor priorități clare de politici publice, cu foarte mult suport popular. Nu cred că ar trebui să mai punem accent pe oameni, cred că succesul nostru și satisfacția electoratului depinde de rezultate, nu de nume care se schimbă în funcții”, este viziunea lui Irineu Darău.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW