Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum va funcționa e-TVA. Ministrul Finanțelor anunță modificări după discuțiile cu contabilii

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 iunie 2024 Etichete:

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat joi, 27 iunie, într-o postare pe Facebook, că va modifica OUG 70/2024 (procedura pentru e-TVA). 

e-TVA este un sistem care va deveni operațional începând cu 1 august 2024, destinat automatizării procesului de declarare și decontare a TVA (taxa pe valoarea adăugată) pentru contribuabilii din România.

„Revin cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experților contabili din țară, exprimând respectul meu pentru munca voastră și rolul esențial pe care îl aveți în ecosistemul financiar. Mulțumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenție preocupările pe care mi le-ați semnalat. În ceea ce privește comunicarea cu dumneavoastră, deși este evident că nu am reușit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a fost consultat și invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru și a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat și a machetei de formular electronic.

Cu toate acestea, suntem dedicați să adaptăm și să îmbunătățim această inițiativă în funcție de nevoile și sugestiile dumneavoastră. Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care am convenit următoarele:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024; 2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală; 3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă; 4) Revizuirea cuantumului amenzilor. În continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri”, a transmis Marcel Boloș.

Cum funcționează

Contribuabilii înregistrează în contabilitate facturile de intrare și de ieșire, iar sistemul e-TVA preia automat aceste date și generează deconturi de TVA precompletate, incluzând suma TVA colectată și deductibilă.

În continuare, contribuabilii verifică și confirmă deconturile precompletate, iar după confirmare, deconturile sunt transmise automat către ANAF.

În final, ANAF verifică deconturile, efectuând corecții sau ajustări dacă este necesar. După aprobare, deconturile sunt considerate valide, asigurând conformitatea contribuabililor cu obligațiile fiscale.

Contabilii protestează

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale. Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile”, este mesajul de mobilizare a contabililor.

„Cum să nu-ți dai seama că la nimeni nu o să iasă decontul de TVA precompletat cu evidența contabilă? Este suficient să ai un furnizor cu TVA la încasare, bonuri fiscale de combustibil. Înțeleg că între 20 și 25 a fiecărei luni trebuie sa fii apt. Nu poți fi bolnav, nu poți avea probleme de familie, nu poți avea sărbători, concedii, nunți, înmormântări, etc. Lucruri firești. Nu ne dorim minivacante fără număr, concedii lungi plătite ca cei care lucrează la stat. Dar această muncă neremunerată mereu sub amenințarea amenzilor e prea mult. Cum vom reuși noi să verificam în 5 zile, lună de lună deconturile precompletate e-TVA la zeci de firme? Avem copii acasă, care se îmbolnăvesc, sunt răciți, sau poate suntem noi bolnavi, unii contabili poate se căsătoresc, și-au programat concedii între 20 și 25 ale lunii”, sunt doar o parte dintre nemulțumire acestora.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW