Cum va face România economie la energie? Explicațiile premierului
Uniunea Europeană caută în aceste zile soluții pentru combaterea șantajului energetic pus în operă de Kremlin prin intermediul companiei Gazprom. Pe lângă măsura plafonării prețurilor, propusă de Comisia Europeană și care urmează să fie discutată între reprezentanții statelor membre, acestea s-au angajat voluntar la o reducere a consumului.
România vrea să facă acest lucru prin două tipuri de măsuri. Prima se referă la creșterea prețurilor pentru a descuraja consumul. Guvernul a adoptat la începutul acestei luni o Ordonanță de urgență prin care sunt reduse plafoanele până la care este aplicată măsura plafonării și compensării tarifului iar anumiți operatori economici au fost exceptați. Principalul scop al actului normativ a fost de reducere a costurilor pentru executiv, estimate inițial la peste 30 miliarde lei, însă acesta ar putea servi și obiectivului Uniunii Europene de economisire a energiei, rămâne de văzut și în ce măsură.
„În urmă cu o săptămână am aprobat modificare Ordonanței 27. A avut loc reuniunea miniștrilor energiei din UE. Sunt semnale și avem astăzi un mesaj transmis de președintele CE, legat de măsurile care se întreprind la nivel UE să putem să gestionăm situația generata de criza gazelor și prețul energiei. Măsurile luate în ordonanță sunt aliniate la intențiile pe care comisia le-a prezentat. Ceea ce doresc să subliniez este că dincolo de aceste măsuri este nevoie să luăm măsuri pentru reducerea risipei”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.
Ministrul energiei propune schimbarea corpurilor de iluminat
Un al doilea set de măsuri se referă la reducerea risipei de energie. Cum până la iarnă mari proiecte – cum sunt cele eficientizare energetică a clădirilor – nu se pot realiza, reprezentanții executivului vor să aplice mici soluții punctuale la nivelul instituțiilor, cum ar fi înlocuirea corpurilor de iluminat.
„Referitor la economisire Comisia a venit cu propunerea de a exista obligatoriu în perioada orelor de vârf de consum cu prețuri foarte mari ori posibilitatea de reducere a consumului. Se discută cum ar putea fi implementat acest lucru. În România avem o marjă de eroare mai mare decât celelalte țări, este loc de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente”, a declarat Virgil Popescu.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you will find 64286 additional Information on that Topic: mainnews.ro/cum-va-face-romania-economie-la-energie-explicatiile-premierului/ […]