Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Cum sunt relațiile diplomatice dintre România și Marea Britanie. Regele Charles: Abia aștept să îmi îndeplinesc rolul pentru a strânge comunitatea de români

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 3 iunie 2023 Etichete: , , ,

Vizita Regelui Charles al III-lea în România aduce în prim plan relația diplomatică dintre România și Marea Britania. Monarhul britanic a declarat, vineri, 2 iunie, la Palatul Cotroceni, că dorește „să-și îndeplinească rolul(n.r. de suveran) pentru a ajuta comunitatea de români să se integreze în Marea Britanie”. 

Potrivit datelor afișate de Ministerul Afacerilor Externe(MAE) peste 1, 2 milioane de români trăiesc în Marea Britanie. Acestea lucrează în sănătate, asistență socială, sectorul bancar, construcții, agricultură.

În Regatul Unit  funcționează școli de limba română și cursuri de limba română pentru străini, care se predau studenților de la universități britanice. Mai multe asociații promovează protejarea drepturilor românilor, a identității și tradițiilor, a limbii și valorilor românești.

„Din perspectivă socio-demografică, comunitatea românească este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei şi în zonele urbane Birmingham, Manchester şi Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast”, informează MAE.

Organizaţii şi asociaţii româneşti: Mediul asociativ românesc din Regatul Unit se constituie din Asociaţii profesionale şi cele constituite pe criterii geografice sau tematice. Dintre acestea, o activitate relativ constantă este derulată de Asociaţiile studenţeşti şi de cele profesionale, potrivit oficialilor de la MAE.

Schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie, post Brexit

În anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au crescut față de anul precedent cu 17,7%, ajungând la 3,58 miliarde EUR, față de 3,04 miliarde EUR în anul 2021. Importurile din UK au înregistrat o creștere de 11,8% (de la 0,89 miliarde EUR în 2021, la 0,961 miliarde EUR în 2022), iar exporturile RO către piața britanică au crescut cu 21,9% (de la 2,15 miliarde EUR în 2021, la 2,62 miliarde EUR, în 2022). Potrivit BNR, la 31 decembrie 2021, Regatul Unit se situa pe locul opt în clasamentul investițiilor străine directe, cu un capital investit de peste 3,5 miliarde de  euro, potrivit datelor furnizate de MAE.

Dialog politico-diplomatic

Ultima vizită oficială a unui Președinte al României  în Marea Britanie  a avut loc în iunie 2011.  Monarhul britanic, Regele Charles III, a vizitat România în această calitate, vineri, 2 iunie.  La nivel de premier, cea mai recentă vizită a unui prim-ministru britanic în România a avut loc în decembrie 2015, iar a unui prim-ministru român în  Regatul Unit  în decembrie 2007. Ultima vizită oficială la nivel de ministru de externe a fost vizita ministrului Jeremy Hunt la București (ianuarie 2019), iar a șefului diplomației române la Londra s-a desfășurat la 22-23 martie 2023, menționează MAE.

Ieri, 2 iunie, Regele Charles menționa în prezența președintelui Iohannis că dorește să consolideze relațiile dintre România și Marea Britanie: „Astăzi nu mai e nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin în România. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică în viitor”, a precizat Regele Charles al III-lea.

Condiții de muncă în Marea Britanie, post Brexit

Cetățenii europeni, inclusiv români, care nu se află sub protecția Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană,  trebuiE să obțină o viză pentru a accesa piața muncii britanice. Măsura se aplică de la  1 ianuarie 2021, după ce Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană. Cadrul legal privind condițiile de muncă din Regatul Unit interzice discriminarea bazată pe naționalitate în ce privește salarizarea, condițiile de muncă, securitatea si sănătatea la locul de muncă. Potrivit informațiilor MAE,  salariul minim  din Marea Britanie, în anul 2022,  era de 8,91 GBP/oră pentru lucrătorii cu vârsta peste 23 ani. Pentru categoria tinerilor 21 – 22 de ani salariul minim este de 8,36 GBP/oră, pentru categoria 18-20 este de 6,56 GBP/oră, pentru sub 18 ani este de 4,62 GBP/oră, iar pentru ucenici este de 4,30 GBP/oră.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

CITEȘTE ȘI:  Cum i-a inspirat Regele Charles pe oficialii României să protejeze Mediul: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW