Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Cum se vor organiza alegerile locale și europarlamentare DOCUMENT

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 martie 2024 Etichete: , , , ,

Guvernul a aprobat vineri o ordonanță de urgență referitoare la anumite măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru reprezentanții României în Parlamentul European din 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 2024. Aceasta este o inițiativă legislativă care unifică alegerile europarlamentare cu cele locale pentru data de 9 iunie.

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se vor desfășura în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Executiv.

Alegerile locale și europarlamentare se vor desfățura de 9 iunie

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se vor desfășura în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Executiv.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07,00 și se încheie la ora 22,00.

Totodată, la alegerile din data de 9 iunie 2024 se utilizează o singură urnă specială. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială a respectivei secții de votare.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor, luând în considerare complexitatea ridicată a operațiunilor necesare pentru organizarea scrutinului pentru autoritățile administrației publice locale. Astfel, perioada electorală pentru acest tip de scrutin a fost extinsă pentru a începe în aceeași dată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Scopul este de a asigura o desfășurare eficientă a atribuțiilor entităților publice implicate.

Ordonanța prevede înființarea unor structuri precum Biroul Electoral Central, birouri electorale pentru secțiile de votare din străinătate și birouri electorale de circumscripție la nivel județean, municipal, comunal și în sectoarele Municipiului București. Actul normativ reglementează modalitatea de desemnare a membrilor acestor structuri și a președinților lor.

De asemenea, ordonanța permite unei persoane să candideze simultan pentru Parlamentul European și pentru funcții locale, precum consilier local, consilier județean, primar sau președinte al consiliului județean, conform prevederilor Legii nr. 115/2015.

Guvernul urmează să stabilească, prin hotărâri, calendarul acțiunilor din perioada electorală, bugetele necesare, mecanismele de finanțare și alte măsuri tehnice pentru buna desfășurare a alegerilor.

Fondurile necesare pentru cele două scrutine electorale vor fi asigurate din bugetul de stat și din bugetele unor instituții precum Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și alte entități implicate în procesul electoral.

Modelele ștampilelor electorale și ale timbrului autocolant vor fi stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă în termen de maximum 10 zile de la începerea perioadei electorale, cu avizul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru mai multe detalii accesați documentul: Ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor 2024

 

Mesajul lui Cătălin Drulă

În urma deciziei luate de Guvern, președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția asupra unor presupuse modificări făcute în ultimul moment.

„ALERTĂ DE HOȚIE! În ultimul moment, textul OUG Ciolacu-Ciucă este modificat pentru a scoate PMP din secțiile de vot. Îi deranja că erau prea mulți ochi ca să asigure integritatea votului.
Printr-o șmecherie de 2 bani, este schimbat algoritmul de desemnare a delegațiilor în secțiile de vot și PMP partid cu europarlamentari este scos în favoarea grupului minorităților naționale din Camera Deputaților (altele decât cea maghiară) care primește în premieră un reprezentant.
Cu această modificarea, în secțiile de vot, rămâne să apere voturile voastre doar reprezentantul USR (probabil pentru că nu au găsit un algoritm plauzibil să ne scoată și pe noi).
Atenție! Această modificare este făcută azi, în ultimul moment, chiar față de textul OUG pus în transparență acum câteva zile. Seara ca hoții.
Democrație a la PCR = Partidul Comasat Român PSD-PNL.
Nu uitați. Puterea e la voi, la vot, oricâte măgării fac ei.
Veniți în 9 iunie și puneți cu sete ștampila pe USR și Dreapta Unită pe toate buletinele. Vorbiți și cu prietenii, părinții, colegii de muncă, vecinii.
Suntem mult mai mulți decât vor ei să credem. De-asta le e frică.
Nu-i lăsăm să ne fure viitorul!”, este mesajul lui Drulă pe Facebook.

foto: Inquam_Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW