Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Cum se raportează președintele CSM la desființarea SIIJ: Judecătorii să nu fie șicanați, dar să răspundă când greșesc/ Domnul ministru a zis că a înlăturat așa-zisele imunități, mi se pare ușor exagerat acest termen

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 februarie 2021 Etichete: , , ,

Președintele CSM susţine că plenul CSM va dezbate în următoarea ședință propunerea de proiect de lege de modificare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Referitor la revenirea la situația anterioară înființării SIIJ, cea în care dosarele cu magistrați sunt investigate de mai multe parchete, în funcție de competențe, Bogdan Mateescu susține că este necesar un echilibru, astfel încât magistraţii să nu fie şicanaţi, invocând situaţii „regretabile” din trecut.

„Îmi pare rău că orice garanție a fost respinsă pe ideea de superimunitate, ceea ce nu e chiar așa”, a spus Bogdan Mateescu.

Preşedintele CSM: Judecătorii să nu fie șicanați, dar să răspundă când greșesc

„În cel mai scurt timp posibil, în luna februrie, cred că vom putea, dacă suntem toți prezenți și mă gândesc că vom fi în această perioadă. Să știți că au fost lipsuri din motive obiective, nu a avut nimeni intenția să întârzie avizarea acestui proiect. (..)

Ce pot să vă spun e că ideea de garanție a fost evocată în Consiliu în cadrul consultărilor, mă refer la colegii judecători, procurorii înțeleg că au respins-o în majoritate. Am observat, în declarația domnului ministru, că a înlăturat așa-zisele superimunități. Mi se pare usor exagerat acest termen. Este clar că actuala reglementare nu poate să rămână. Pe de altă parte, e clar, din nefericire, că au existat, înainte de această reglementare, niște lucuri care nu ar mai trebui să se întâmple. Ce învățăm noi din ele? Putem construi ceva durabil sau ne situăm în extreme, situația de dinainte sau existența SIIJ? Să găsim mecanisme astfel încât să se găseasca un echilibru, judecătorii să nu fie șicanați, dar să răspundă când greșesc”, a declarat Bogdan Mateescu, pentru EuropaFM.

Mateescu: Avem garanția că anumite situații regretabile nu se vor mai repeta?

Bogdan Mateescu a precizat că legea a fost modificată, de-a lungul timpului, astfel încât cariera magistratului să nu fie afectată la începutul unei cercetări penale, existând garanții suplimentare față de situația anterioară înființării SIIJ, lăsând să se înţeleagă că acestea nu sunt suficiente.

„Avem garanția că anumite situații regretabile nu se vor mai repeta? Dar, dacă se întâmplă, avem mecanisme să le blocam așa încât să nu atragem consecințe neplăcute? Cred că situațiile neplăcute nu au fost sistemice, dar și accidente dacă au fost, trebuie să le reparăm. (..) Secția actuală, cum este ea reglementată, reglementarea actuală este suferindă și ineficientă și nu poate rămâne. (..) Ce punem în loc, așteptăm dezbaterile și opiniile colegilor noștri judecători și procurori și opiniile din Consiliu”, a spus președintele Consiliului.

Citește și Ministrul Justiției trimite către CSM proiectul de desființare a Secției Speciale: Am făcut niște corecturi, am desființat articolele privind superimunitățile

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW