Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Cum se pregătesc partidele pentru moțiunea de cenzură și care sunt șansele ca Guvernul Cîțu să fie demis

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2021 Etichete: , ,

Marți, 5 octombrie, moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu va fi dezbătută și votată, după ce a fost citită în plenul Parlamentului joi, 30 septembrie. Luni, 4 octombrie, PSD și PNL au avut ședințe în care au stabilit strategia parlamentarilor la moțiune.

Liberalii vor participa la ședința de plen în care va fi votată moțiunea de cenzură, dar nu vor vota.

„Parlamentarii PNL vor participa la moțiunea de mâine (marți, n.red.), dar nu vor vota. Vor fi prezenți în sală, dar nu vor vota. Este decizia luată azi în Biroul Executiv”, a declarat șeful PNL și premierul Florin Cîțu luni, după ședința BEx al PNL.

Întrebat ce va face dacă va trece moțiunea la vot, președintele liberalilor a spus că toate scenariile sunt pe masă.

„În primul rând, de mâine, dacă trece moțiunea, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliție condusă de PSD, alianța PSD, USR și AUR, dacă au un plan. Eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul și după aceea să se uite cum țara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate și ne vom face strategia în funcție de aceasta. Eu cred că va fi totuși o propunere a PSD, susținută de USR și AUR pentru premier. Vom vedea”, a explicat prim-ministrul.

Ce pățesc liberalii care vor vota moțiunea

Întrebat despre ce se va întâmpla cu liberalii care votează moțiunea de cenzură, iată ce a replicat premierul:

„Statutul PNL este foarte clar. Vom lua în discuție în următorul BPN pe cei care vor vota, dacă va fi cineva, dar eu nu cred că este vreun parlamentar liberal care să voteze moțiunea de cenzură”.

Cîțu nu are emoții

Chestionat dacă are emoții privind rezultatul votului asupra moțiunii, Florin Cîțu a precizat că românii ar trebui să fie cei care au emoții, nu el.

„Emoțiile nu trebuie să le am eu. Responsabili sunt cei care vin cu această decizie. Această coaliție a iresponsabililor. Ei trebuie să vină în fața românilor. Românii ar trebui să fie speriați de acești oameni, că vor să lase România fără guvern într-o perioadă în care este nevoie de decizii”, a răspuns Cîțu.

Există varianta ca dvs. să fiți iar desemnat pentru funcția de premier? – au mai cerut să știe jurnaliștii.

„Ce spuneți dvs. e că avem în Parlamentul României niște partide care aruncă România în haos. Un partid care depune moțiune, dar nu vrea guvernare. Un alt partid care votează moțiunea de cenzură și apoi vrea la guvernare. Iar al treilea partid care nici nu știe ce vrea.

PNL va fi întotdeauna responsabil. Toate scenariile sunt pe masă după decizia de mâine. Mai puțin cel de a guverna apoi cu USR PLUS (dacă votează moțiunea). Nominalizarea este decizia dlui președinte Klaus Iohannis”, a explicat liderul PNL.

În fine, Cîțu a mai punctat că „PNL va avea întotdeauna o propunere de premier”, iar decizia va aparține Biroului Politic al partidului.

PSD cere soluții pentru parlamentarii care nu vor putea fi prezenți

De celalată parte, social-democrații cer ca dreptul la vot să fie asigurat tuturor parlamentarilor, inclusiv celor care nu pot participa fizic la dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD vor vota la vedere. Îi invităm și pe cei de la AUR și USR să-și asume acest vot de blam la adresa lui Cîțu și acoliților lui. Solicităm președinților celor două camere, Anca Dragu și Ludovic Orban – mă gândesc că până mâine mai e președinte, să identifice soluții pentru ca toți parlamentarii, indiferent de formațiunea politică, să poată să-și exprime votul.

Suntem în plin val patru, cu peste 10.000 de cazuri zilnic și în cazul în care apar suspiciuni trebuie să existe o variantă legală ca orice vot să fie exprimat”, a declarat prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu luni, 4 octombrie.

El a explicat că PSD are deja un parlamentar confirmat cu COVID-19 și nu va putea fi prezent marți în plen.

USR decide azi cum votează

USR PLUS decide astăzi cum va vota mâine la moțiunea de cenzură, dar, în principiu, parlamentarii vor vota cu bilele la vedere.

„99% votăm la vedere”, a precizat pentru Main News Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii.

Ce șanse sunt ca moțiunea să treacă testul votului

În actuala legislatură, sunt 465 de deputați și senatori, astfel că pentru a trece moțiunea de cenzură sunt necesare voturile a 234 de parlamentari (50%+1).

PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 17.

AUR, USR PLUS și PSD au anunțat deja că vor vota moțiunea. Guvernul Cîțu are toate șansele să pice marți, în condițiile în care dacă votează doar parlamentarii PSD și cei de la USR PLUS se întrunește – la limită aproape – numărul necesar de voturi pentru ca Guvernul condus de Florin Cîțu să fie demis. Ar fi vorba despre 237 de voturi, dacă vor fi prezenți toți parlamentarii celor două formațiuni.

În plus, dacă și toți parlamentarii AUR votează, atunci vorbim deja despre 284 de voturi împotriva Cabinetului Cîțu, deci o majoritate confortabilă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW