Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


FOTO Cum dispar spațiile verzi din București. Cazul unei străzi din Sectorul 4

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023

Fundația Eco-Civica a prezentat joi imagini care arată cum, în decurs de 14 ani, spațiile verzi de pe strada Laloșu din Sectorul 4 au ajuns să fie aproape total eliminate în favoarea câtorva locuri de parcare. Astfel de situații au ajuns să reprezinte o adevărată constantă la nivelul municipiului București, unde poluare a atins cote record în ultimii ani. 

Spațiile verzi din Capitală sunt tot mai puține de la an la an. Asta a dus la înrăutățirea calității aerului, fapt pentru care, în mai 2020, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În ciuda câtorva investiții în achiziția de mijloace de transport în comun, Capitala rămâne un oraș unde autoturismele sunt pe primul plan. Sunt în jur de 2 milioane de autoturisme în București și Ilfov, iar acestora li se adaugă și cele care tranzitează orașul.

Pentru a câștiga capital electoral, primarii au favorizat construirea de locuri de parcare. Pentru că foarte mult spațiu nu era, iar construirea de parcări supraetajate costa destul de mult, edilii au betonat grădinile blocurilor pentru a face loc autoturismelor. Inițial, copacii nu au fost tăiați, însă aceștia au început să se usuce din cauza faptului că betonul din jur le-a afectat rădăcinile. În acest mod, treptat, în unele zone din București grădinile blocurile au ajuns să dispară cu desăvârșire. Cele mai mari probleme sunt în sectoarele 3 și 4, acolo unde primarii sunt și cei mai activi.

Fundația Eco-Civica a prezentat joi imagini care arată cum, în decurs de 14 ani, spațiile verzi de pe strada Laloșu din Sectorul 4 au ajuns să fie aproape total eliminate în favoarea câtorva locuri de parcare.

În 2009, arată activiștii, strada era, încă, în varianta comunistă, cu spații verzi în fața blocurilor, cu arbori care se maturizau, cu mașini parcate fără afectarea spațiului verde și mai depărtate de ferestrele oamenilor.

Imagini 2009

Imagini 2023

În prima jumătate a anului 2023, aceeași stradă, peisajul cu totul diferit. Spațiile verzi sunt betonate, construite parcări în geamurile blocurilor iar arborii erau încastrați în mici alveole de beton.

Apoi, pe 1 noiembrie 2023 aveți imagini cu tăierea tuturor arborilor de pe un tronson al străzii și betonarea totală, inclusiv a alveolelor pentru arbori.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW