Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Cum se administrează testele de salivă: Noul ministru al Sănătății se oferă voluntar pentru filmulețe demonstrative

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 noiembrie 2021

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a anunțat joi, 25 noiembrie, că, pentru a arăta cum trebuie administrate corespunzător testele de salivă, în contextul în care acestea sunt distribuite în teritoriu chiar astăzi, este nevoie de clipuri video care să explice acest lucru și se oferă voluntar în acest sens.

„Am o idee și vreau să o pun în practică personal. Nu trebuie o instruire extrem de complexă, dar trebuie să facem niște filme constructiv-educative care să arate cum se fac aceste teste în mod real. Mă ofer voluntar. Toată lumea poate să învețe extrem de rapid cum se fac testele de salivă corect”, a declarat Rafila joi, 25 noiembrie.

Ideea este acceptată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a avansat aceeași soluție astăzi:

Cîmpeanu a recunoscut că nu există nicio modalitate de a se asigura că testele de salivă vor fi administrate corespunzător, întrucât nu există o obligativitate privind persoana care să le administreze elevilor – părinții sau cadrele didactice. În schimb, el a făcut apel „la buna-credință” și a promis că va găsi o soluție, împreună cu Ministerul Sănătății.

„Neexistând obligativitatea testării, nu există posibilitate de a ne asigura (că sunt administrate corect – n.red.). Ce putem noi să facem – apel la responsabilitate pentru a se administra aceste teste, pentru a se anunța în timp și corect rezultatul, pentru că este interesul fiecărui copil și fiecărui părinte.

De asemenea, împreună cu Ministerul Sănătății, vom găsi foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video ușor de înțeles.

De asemenea, am primit ofertă din partea colegilor de la universitățile de medicină și farmacie, de a sprijini un minim instructaj pentru administrarea testelor, prin intermediul medicilor, rezidenților și chiar studenților universităților de medicină”, a explicat ministrul Cîmpeanu joi, 25 noiembrie.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW