Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Primăria Capitalei taie din bugetul alocat pentru încălzire, transport, învățământ, parcuri sau iluminat public. Reacția Gabrielei Firea: „bugetul capitalei, victima pedepsei politice”

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , ,

648 de milioane de lei lipsesc din bugetul capitalei în acest moment. Pentru a face față cheltuielilor, municipalitatea a decis sa reducă bugetele prognozate la începutul anului pentru marea majoritate a instituțiilor din subordine. Datele apar in proiectul de rectificare a bugetului care urmează să intre in dezbaterea consilierilor generali pe 26 iunie.

La începutul lunii iunie, primarul Gabriela Firea afirma că Bucureștiul se află în „faliment nedeclarat”. Edilul a spus că la o astfel de situație se ajunge „în momentul în care nu mai poți sa iti asiguri funcționarea, activitatea curentă, să iti plătești subvențiile pentru utilitațile publice, să ții facturile neînregistrate, ca sa nu intri pe arierate”.

Viceprimarul Bădulescu spune că nu mai sunt bani

În contextul tăierilor bugetare la Teatrul Evreiesc, viceprimarul Aurelian Bădulescu a confirmat astăzi situația critică in care se află municipalitatea.

„Nu sunt bani. Nu trebuie să tăiem de undeva? Când astă-primăvară se ducea Firea și îi spunea lui Dragnea, când nu era la pușcărie „Băi omule, ne nenorocești, uite cum va arăta”, toată lumea spunea ”Firea e nebună, vrea să cheltuie banii”.

Astfel, la rectificarea bugetară, vor fi tăiate sume importante de la mai toate instituțiile din subordinea Primăriei Generale:

 • capitolul ”Cultură, recreere și religie” – pierde 90 de milioane de lei,
 • subvenția pentru încălzire – minus 300 de milioane de lei,
 • Bugetul pentru locuințe și dezvoltare locală pierde 87 de milioane de lei,
 • transport – minus 53 de milioane de lei,
 • cheltuielile de personal – scad cu 20 milioane de lei,
 • învățământ – minus 35 milioane de lei,
 • sănătatea – minus 11 milioane de lei,
 • întreținerea parcurilor – 33 milioane de lei,
 • refacerea Patinoarului Mihai Flamaropol – scade cu 20 de milioane de lei,
 • Iluminatul public – minus 20 de milioane lei,
 • Protecția mediului – minus 20 de milioane de lei,
 • Administrația Monumentelor – minus 13 milioane lei,
 • Administrația pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic – minus 16 milioane de lei

Tăieri de bugete,  între 300.000 de lei și 500.000 de lei, sunt anunțate și pentru mai multe instituții culturale (Teatrul Nottara, Palatele Brâncovenești, Teatrul Țăndărică, Teatrul de Comedie, Teatrul Constantin Tănase, Teatrul Dramaturgilor, Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Bulandra, Teatrul Masca, Teatrul Odeon, Teatrul Stela Popescu).

Printre puținele instituții care primesc bani se află Administrația Spitalelor care va benefiacia de 51 milioane de lei.

Gabriela Firea: „bugetul capitalei, victima pedepsei politice?”

Imediat după apariția informațiilor legate de tăierile de bugete, Gabriela Firea a reacționat pe Facebook:

„Acum, când se simt din plin “roadele” semănate, și am ajuns să ne împrumutăm pentru a plăti factura la gazele consumate peste iarnă si când suntem nevoiți să mai reducem din cheltuieli, în așteptarea rectificării bugetare din august, brusc s-au trezit unii din visare și iși dau seama că ce spuneam acum câteva luni nu era victimizare sau văicareala! Ci purul adevăr!

„Cum rămâne cu Bugetul Capitalei, victima pedepsei politice? Să sperăm că ne primim măcar acum ce ni se cuvine, nu cerem nimic in plus, nu cerșim! Este dreptul bucureștenilor din impozitul pe venit! Taxele si impozitele locale se incasează de către primăriile de sector, nu de către PMB”.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW