Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum pot beneficia cetățenii de preț „plafonat” la electricitate chiar dacă nu se încadrează în pragurile Guvernului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2022 Etichete: , , ,

La începutul lunii septembrie Guvernul a aprobat modificări la Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie, în sensul excluderii anumitor categorii de consumatori de electricitate prin impunerea unor plafoane de consum, calculate pe anul trecut. În pofida acestor noi reglementări, cetățenii au în continuare posibilitatea obținerii unui preț bun la electricitate. Hidroelectrica, companie controlată de stat, comercializează energia electrică la doar 0,69 lei/kWh.

Din cauza problemelor privind susținerea schemei de sprijin, Guvernul Ciucă a decis, începând cu data de 1 septembrie, reducerea la 255 kWh a pragului maxim până la care se face plafonarea prețului la energie electrică, de la 300 kWh. Plafonul pentru clienții al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat pe 2021 este mai mic sau egal cu 100 a rămas de 0,68 lei/kWh și de maximum 0,8 lei/kWh în cazul celor al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh și 255 kWh.

Portița lăsată de autorități

Deși în general pragurile stabilite de Guvern ar putea fi suficiente, există numeroase gospodării care nu reușesc să se încadreze. Vorbim în general de gospodării cu mai mulți membri sau cele în care energie electrică este folosită ca sursă de încălzire. Statul a lăsat însă o portiță și pentru acești oameni, de care însă poate beneficia toată lumea.

Compania Hidroelectrică, unde Ministerul Energiei este principalul acționar, comercializează energia electrică cu un preț de 0,69 lei/kWh, adică aproximativ la fel cu tariful plafonat de Guvern pentru cetățenii cu un consum mediu pe 2021 de sub 100 kWh.

Potrivit comparatorului de pe site-ul ANRE, prețul practicat de Hidroelectrica este aproape de trei ori mai avantajos decât al altor distribuitori aflați pe piață. Cum a fost posibil un preț atât de avantajos? Potrivit publicației e-nergia.ro, Hidroelectrica a încheiat un contract cu Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică, controlat la rândul său de stat, la prețul de doar 450 lei/MWh.

Notă: Comparație făcută pe site-ul ANRE pentru un consum de 100 kWh

Dacă nu au un contract pe o perioadă determinată cu un alt furnizor, cetățenii se pod abona la Hidroelectrica, completând pe site-ul companiei un formular. Contractele au valabilitate de 1 an. Cu alte cuvinte, cetățenii își pot „plafona” prețul la energie electrică dincolo de perioada de valabilitate a Ordonanței de urgență a Guvernului – 31 martie 2023. Chiar dacă autoritățile dau asigurări că aceasta ar putea fi prelungită, există posibilitatea să fie introduse noi excepții, astfel încât să fie redus impactul bugetar al măsurii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii