Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Cum pot beneficia cetățenii de compensarea facturilor la gaze și energie electrică

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Cetățenii vor fi compensați pentru creșterea tarifelor la gaze naturale și energie electrică direct în facturi, furnizorii urmând să își recupereze fondurile prin deduceri de taxe, a precizat luni, 27 septembrie, ministrul energiei, Virgil Popescu.

„Am mers pe consum mediu pentru a nu pune pe drumuri 13 milioane de persoane să își aducă adeverințe de venit. Vor beneficia 5.172.000 de gospodării dintr-un total de 8 milioane, ceea ce înseamnă 13 milioane de români. Compensarea va fi direct în factură, iar furnizorul și-o va recupera prin deduceri de taxe și impozite”, a declarat Virgil Popescu, la finalul audierii din Comisia parlamentară care anchetează creșterea prețului gazelor naturale și energie electrică.

Cine sunt beneficiarii

De compensația facturilor la energie electrică vor beneficia consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh, care vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru consumatorii de gaze cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi. Aceste compensații vor fi acordate în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Prețurile la energie au explodat

Unul dintre furnizorii care și-a atras clienții practicând tarife foarte mici, Restart Energy, și-a notificat clienții privind creșterea prețurilor. Dacă în urmă cu două luni Restart a încheiat contracte pentru furnizarea de gaze naturale la prețul de 130 lei/MWh, acum firma a trimis notificări privind majorarea prețului la 220 lei/MWh. Pentru energie electrică, Restart a majorat prețurile de la 280 lei lei/MWh la 557 lei lei/MWh.

Creșteri masive de prețuri au avut și alți furnizori. Dacă în vara anului trecut unii consumatori au încheiat contracte de furnizare pentru un preț chiar sub 35 lei lei/MWh, acum cel mai mic tarif, conform comparatorului de pe site-ul ANRE, este de 165 lei/MWh.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW