Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Cum își împart partidele aflate la guvernare funcțiile în eșaloanele secunde

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2021

Lupte dure se desfășoară în aceste zile în coaliția de guvernare și chiar în interiorul formațiunilor ce o compun în vederea împărțirii funcțiilor considerate de rang secund în arhitectura statului, dar extrem de importante în procesul de luare a deciziilor – secretari de stat, directori ori de consilieri.

Drulă și-a adus omul în Ministerul Transporturilor. Adevărata miză rămâne CNAIR

În Ministerul Transporturilor are în prezent șase secretari de stat. Cătălin Drulă a numit recent două nume noi în aceste funcții – Horațiu Cosma, cel mai apropiat colaborator al său în ultimii ani, și Adrian Covăsnianu, susținut puternic în USR de Cosette Chichirău. Unul dintre cei mai activi oameni din aparatul de conducere al ministerului în ultimul an, Irinel Scrioșteanu, își va păstra funcția de secretar de stat, cu sprijinul organizației PNL Ilfov. Organizația din Pravova a liberalilor are în prezent doi secretari de stat, Adrian Dupu și Dragoș Cosmin Lucian Preda. Nicolae Ivășchescu, ajuns în funcția de secretar de stat cu susținerea PMP, este de așteptat să fie înlocuit.

Însă adevărata miză rămâne Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR),  prin care se derulează licitații de miliarde de euro, de realizările acesteia depinzând și modul în care va fi percepută activitatea ministrului în spațiul public. În condițiile în care mandatul actualului director, Mariana Ioniță, expiră în luna februarie, lupta este deschisă. Cătălin Drulă ar dori să-l numească la conducere pe Horațiu Cosma, însă și Dacian Cioloș ar dori această funcție pentru un om din PLUS. O altă miză importantă o reprezintă și Autoritatea Feroviară, instituția care derulează licitațiile pentru achiziția noilor trenuri pentru CFR Călători. Gigi Gavrivă, actualul director, urmează să fie înlocuit, după ce în mandatul său nu a reușit semnarea niciunui contract.

Numire controversată la Ministerul Justiției

La Ministerul Justiției Dacian Cioloș a reușit să-l plaseze în funcția de secretar de stat pe Alexandru Dimitriu, partener la casa de avocatură a controversatului Gheorghe Piperea.

Dimitriu a fost membru al PNL timp de 10 ani și a intrat în Baroul București în anul 2007. Acesta a fost candidat din partea PLUS pentru Primăria Sectorului 5, dar s-a retras în favoarea lui Cristian Băcanu.

În plus, Dimitriu ar fi reprezentat în mai multe procese firma European Drinks, deținută de frații Micula, potrivit Newsweek.

Omul lui Boc, noul secretar general al MAI

Ștefania Ferencz a fost transferată din funcția de secretar general în Ministerul Transporturilor în cea similară în Ministerul Afacerilor Interne. Ferencz, o apropiată a lui Emil Boc, îl urmează practic pe Lucian Bode, ajuns ministru de interne după ce s-a aflat în fruntea transporturilor.

Prim-ministrul Florin Cîțu a semnat luni două decizii în ceea ce o privește pe Ștefania Ferencz. Prin prima i s-a încheiat detașarea din funcția de consilier la Camera Deputaților în cea de secretar general în Ministerul Transporturilor. Prin cea de-a două, Ferencz a fost detașată pentru șase luni secretar general al MAI.

Sebastian Bodu trece de la Orban la Kelemen

Fostul șef al ANAF Sebastian Bodu a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Hunor Kelemen, după ce anterior a fost consilier de stat în cadrul Cancelariei fostului premierului Ludovic Orban.

Trei nume noi la Ministerul Finanțelor

Ministrul liberal al finanțelor, Alexandru Nazare, a adus trei noi secretari de stat. Alin Chițu este consultant fiscal și a ocupat poziții importante la KPMG, Deloitte şi Banca Mondială și casa de avocatură Ţucă Zbârcea și Asociaţii, conform ZF.ro.

Laurenţiu Andrei Dumitru a fost promovat din funcția de director general adjunct la direcţia generală de trezorerie şi datorie publică. Acesta lucrează de 22 în Ministerul Finanțelor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW