Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Cum i-a convins Crin Bologa pe procurorii din CSM că este potrivit pentru postul de șef al DNA: Are o viziune clară asupra relaționării cu celelalte instituții

By Robert Madaianu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 14 februarie 2020 Etichete: , , ,

Procurorii din CSM au motivat avizul pozitiv dat în cazul lui Crin Bologa, propus de Cătălin Predoiu la conducerea Direcției Naționale Anticoruptie, menționând că au luate în considerare „experiența magistratului, viziunea strategică asupra managementuluii DNA, abilitatea de a comunica cu personalul și de a reuși motivarea și mobilizarea acestuia în vederea participării la realizarea obiectivelor„.

Procurorii CSM: Soluţiile propuse, fundamentate pe studii şi analize

Potrivit documentului, acesta a propus „soluții viabile , realiste, clare, articulate și adecvate prevenirii și înlăturării deficiențelor identificate„.

Procurorii au apreciat intenția lui Bologa de a sancționa comportamentele neconforme cu statutul de magistrat și de a le aduce la cunoștința publicului.

Soluțiile pe care candidatul  le-a propus sunt sunt fundamentate pe studii și analize, rezultând că are o viziune clară asupra relaționării Direcției Naționale Anticorupție cu celelalte instituții implicate direct sau indirect în actul de justiție.

Se mai reține că obiectivele pe care și le-a propus domnul procuror Bologa Crin Nicu se circumscriu Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015-2020, Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020, obiectivelor asumate de România cu Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare și recomandărilor GRECO și ale Comisiei de la Veneția în rapoartele din anul 2019, referitoare la statul de drept și necesitatea continuării luptei anticorupție„, se arată în motivarea procurorilor CSM.

Bologa: Competența DNA a suferit de la momentul înființării până în ziua de astăzi multe modificări

La interviul susţinut la CSM, Bologa a afirmat că înfiinţarea Parchetului European va duce la reducerea competenţelor DNA.

„DNA avea inițial competența de soluționare a cauzelor și cu înșelăciuni de peste 1 milion de euro, contrabandă, etc. De asemenea, în ultima perioadă s-a pierdut competența pentru instrumentarea cauzelor de corupție cu magistrați și prin deciziile CCR au fost dezincriminate multe fapte de abuz în serviciu.

În 2020 această competență se va reduce și mai mult pentru că odată cu intrarea în funcție a instituției procurorului european, dosarele având ca obiect prejudiciile mai mari de 10 000 de euro vor reveni acestei instituții.

Desigur că instituția procuroului european poate decide să preia doar dosarele cu peste 100 000 de euro. Având în vedere statistica avută la dispoziție, foarte multe din dosarele DNA din prezent sunt infracțiuni împotriva interesului financiar al Uniunii Europene. Deci competența se va reduce și mai mult.

Desigur, în perspectivă va trebui analizat dacă această structură organizatorică mai corespunde numărului de dosare și competenței, dacă va trebui redusă sau extinsă competența”, a declarat Bologa al CSM.

Magistratul consideră că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este „o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor cinstiți din țara asta”.

Bologa vrea ușă prin spatele DNA pentru cei ce nu vor expunere mediatică

Procurorul Bologa consideră că trebuie găsită o soluție pentru persoanele care nu doresc o expunere mediatică.

„Am trecut acolo (în proiectul managerial – n.r.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a DNA. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie.

(…) În foarte multe cazuri expunerea mediatică le aparţine şi inculpaţilor, ca şi avocaţilor acestora, şi atunci va trebui identificată această posibilitate la care pot apela în momentul în care vor fi citaţi şi nu vor să fie expuşi public, ştiind faptul că în faţă la DNA sunt permanent televiziunile şi ziariştii, o cale de acces prin spatele instituţiei, să fie accesul cu maşina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel încât să nu fie expuşi public şi să nu mai apară ca şi cum DNA ar condamna dinainte oamenii şi ar linşa mediatic înainte de a fi judecaţi şi condamnaţi”, a declarat Bologa.

Cine este Crin Bologa

Bologa a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Cluj, funcție pe care a ocupat-o la vârsta de doar 33 de ani, fiind astfel cel mai tânăr șef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupție.

La acest moment, procurorul Bologa (46 de ani) este adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

A absolvit Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995. Între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Secţia pentru Procurori a avizat favorabil numirea lui Crin Bologa în funcţia de şef al DNA. Pe de altă parte, Giorgiana Hosu, propusă şef al DIICOT, şi Gabriela Scutea, propusă procuror general al României, au primit avize negative.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW