Monday, March 4, 2024
Jurnalism corect


Cum explică premierul măsurile decise de coaliție: Am discutat real și așezat pe cifre / Ciucă susține că inflația în 2023 va scădea sub 15%

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 22 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Nicolae Ciucă a explicat marți, 22 noiembrie, decizia coaliției de a crește valoarea punctului de pensie cu 12,5%, menționând că este limita maximă permisă de buget. Premierul a precizat că prognozele instituțiilor de specialitate ar arăta că valoarea inflației va fi sub pragul de 15% în anul 2023 și a făcut apel la găsirea unor măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Coaliția a decis în ședința de luni seară să mărească punctul de pensie cu 12,5% (noua valoare ajungând la 1.784 lei), dar și să acorde o serie de ajutoare persoanelor cu pensii sub 3.000 de lei.

Pe lângă aceste măsuri, a mai fost decisă creșterea alocației pentru copii, actualizarea indemnizațiilor veteranilor și văduvelor cu rata inflației, începând din 2018 sau acordarea celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu handicap. Detalii, aici.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă susține că toate măsurile anunțate de coaliție ar face parte dintr-o „anvelopă” de creșteri de 15,8% și a menționat că prognozele instituțiilor române și internaționale ar indica faptul că inflația în anul 2023 va fi sub 15%.

Așa cum am spus, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau PSD sau alt electorat, luăm decizii la Guvern pentru cetățenii români și s-au vehiculat mai multe cifre, cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Orice decizie luăm trebuie să fie în primul rând legală, sustenabilă și dezirabilă(…)

Am discutat și am căzut cu toții de comun acord că putem să asigurăm creșterea punctului de pensie cu 12,5% și să ne îndreptăm în spiritul coeziunii sociale și să dăm dovadă de solidaritate și unitate, să ne ducem cu ajutoare către cetățeni, pensionari”, a explicat premierul, într-o declarație acordată la sediul PNL din Capitală.

Ciucă a mai subliniat că deciziile au fost luate după ce reprezentanții coaliției au avut „fiecare bănuț în față”.

Fiecare dintre noi am discutat real și așezat pe cifre. Cifrele ne-au dus aici unde suntem acum. Trebuie să fie un moment în care conștientizăm cu toții că ceea ce am decis și vom decide are la bază o creștere economică și de venituri care să ne permită să luăm astfel de decizii.

Am decis să facem aceste majorări și să asigurăm ca povara creșterii inflației să fie compensată prin măsurile luate la nivelul Guvernului. Cred că e nevoie să luăm măsuri pentru sprijinirea mediului de investiții, să ne asigurăm că economia va funcționa”, a precizat premierul.

Potrivit ultimelor date BNR, rata inflației ar urma să ajungă la 16,3% până la finalul anului. Detalii, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW