Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Cum explică Marcel Ciolacu creşterile salariale din unele ministere: Nu este o pomană, este un drept 

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 1 iunie 2022

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat miercuri, 1 iunie, decizia care a dus la creşteri de venituri pentru salariaţii unor instituţii de stat. El a precizat că la Ministerul Culturii erau salarii mici, iar la CNAIR se producea o „depopulare” pentru că oamenii plecau la Compania Naţională de Investiţii. 

Liderul Camerei Deputaților a menționat, totodată, că nu este „o pomană”, ci un drept al angajaților.

„În primul rând, există o lege, Legea 153, care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153.

Existau două ministere – Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare, s-au mutat la CNI din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare. (…) Depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat.

Era total anormal şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat. La cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi ca să vedeţi că a fost corect. Şi s-a mai venit la Ministerul Sănătăţi pe zona de PNRR şi fonduri europene. Noi, în coaliţie, am hotărât foarte clar să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al fiecărui minister”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament, răspunzând unor întrebări.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte majorările salariale pentru angajaţi de la Ministerul Sănătăţii, „dacă nu este o majorare sustenabilă, nu va fi pusă în aplicare”.

Întrebat care este impactul bugetar al acestor creşteri de venituri, Ciolacu a răspuns: „este, în acest moment, totul sustenabil”. „Este o socoteală făcută la Ministerul de Finanţe”, a adăugat Ciolacu.

Liderul social-democrat a explicat că în unele zone banii vor fi alocaţi „cu direcţie” către cei care lucrează la implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Întrebat cum vor fi reduse cheltuielile bugetare, Ciolacu a explicat că „fiecare ordonator de credite va fi obligat” să facă acest lucru.

El a arătat că, la Camera Deputaţilor se reduc cheltuielile „în primul rând de la deplasările externe”, arătând că „de la şapte la o deplasare am ajuns la doi, după negocierile cu preşedinţii de comisii”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW