Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum explică Kelemen Hunor ieșirea UDMR de la guvernare

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 mai 2024

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la un eveniment de campanie, că partidul său a fost exclus în 2023 de la guvernare din cauza declarațiilor rasiste susținute cu un an în urmă de premierul ungar Viktor Orban la Școala de Vară de la Băile Tușnad. Hunor a recunoscut că partenerii de coaliție, în special președintele Klaus Iohannis, și-au exprimat nemulțumirea că UDMR nu s-a distanțat de aceste declarații, conform Transtelex.

„Președintele Iohannis mi-a cerut pur și simplu să fac ceva în vara anului 2022 și am refuzat să o fac. Când Viktor Orban a ținut acel discurs special la Băile Tușnad, președintele a cerut public ca UDMR să se distanțeze de aceste declarații. Eu am spus poziția UDMR, dar el a spus că îl apăr pe Orban, că nu mă distanțez de el”, a spus Kelemen Hunor la un eveniment de campanie în Baia Mare, potrivit sursei citate.

UDMR nu a ajuns în noul Executiv, după rotativa Ciucă-Ciolacu din luna iunie. Reprezentanții UDMR au transmis în mai multe rânduri că țin să păstreze Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. În cele din urmă, au transmis că acceptă propunerea lui Marcel Ciolacu, de a prelua Ministerul Energiei și de a-l păstra pe cel al Mediului, însă liberalii s-au opus, dorind ei să preia Mediul.

Declarații rasiste la Băile Tușnad

În luna iulie a anului 22, într-un discurs de peste o oră, susținut în cadrul unui eveniment organizat de comunitatea maghiară din România în localitatea Băile Tușnad, premierul maghiar Viktor Orban a transmis mesaje controversate, rasiste și anti-europene.

Între altele, acesta s-a exprimat în favoarea unei noi strategii privind încheierea conflictului din Ucraina, în centrul căreia să se afle negocieri de pace între SUA și Federația Rusă, dar și împotriva migrației.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii