Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum explică instanța lăsarea în libertate a șefului ROMARM și a lui Alexandru Pițurcă

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 8 februarie 2023

Directorul ROMARM, Gabriel Țuțu, și fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Alexandru Pițurcă, sunt cercetați în stare de libertate în dosarul măștilor neconforme. Instanța motivează cercetarea în libertate a șefului ROMARM prin contextul pandemic în care au fost săvârșite faptele, dar și prin rolul de subordonat al acestuia, între altele. În ceea ce-l privește pe Alexandru Pițurcă, instanța arată că implicarea sa ar fi mai redusă.

Procurorii susțin că Gabriel Țuțu, în calitate de director al ROMARM, pe fondul pandemiei de coronavirus, ar fi cerut 50.000 de lei pentru a interveni pe lângă anumite persoane din cadrul MApN pentru a-i da firmei deținute Alexandru Pițurcă contracte pentru livrarea unor măști de protecție neconforme.

Totodată, Țuțu ar fi încheiat în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania statului, două contracte ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Situația pandemică

Astfel, în cazul directorului ROMARM, Gabriel Țuțu, instanța motivează lăsarea în libertate prin gradul de pericol social concret al presupuselor fapte săvârșite de Țuțu, determinat de contextul pandemic al anului 2020.

„Instanța observă că presupusele fapte s-au petrecut în anul 2020, în plin context pandemic, când era obiectiv necesară achiziționarea în timp scurt de măști de protecție sau de linii de producție pentru acestea de pe orice piață disponibilă (…) în procesul de individualizare a alegerii măsurii preventive, împrejurările mai sus arătate diminuează gradul de pericol social concret în cauză”, au notat magistrații.

Rolul de subordonat

O altă împrejurare ce diminuează gradul de pericol social concret al presupuselor fapte săvârșite de Țuțu „este rolul subordonat al acestuia”.

„Inculpatul a fost numit de un partid politic la conducerea …, pe criterii politice și era supus comandamentelor decidenților politici superiori, care insistau că trebuie achiziționate de urgență și de pe orice piață disponibilă, măști și linii de producție pentru măști. Inculpatul avea deci o marjă de manevră destul de redusă, împrejurare care, chiar dacă nu-l absolvă de răspundere penală, îi reduce gradul de pericol social concret al presupuselor fapte”, arată instanța.

Prejudiciu mai mic

Mai mult, magistrații notează că prejudiciul este mai mic decât cel reținut de Parchet, întrucât „Parchetul a luat pur și simplu valoarea contractului și a considerat-o drept prejudiciu, deși s-au produs circa 5 milioane de măști de protecție dintre care o parte au fost vândute și o altă parte distribuită salariaților ….”.  Conform procurorilor, Romarm ar fi fost prejudiciată cu cu 8,64 milioane lei.

Alexandru Pițurcă, implicare mai redusă

În ceea ce-l privește pe fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Victor Pițurcă, magistrații arată că „a avut o participație și o contribuție mult mai redusă la presupusa săvârșire a faptelor ce fac obiectul acestui dosar.”

Judecătorii mai iau în calcul și perspectiva tratamentului egal.

„Deși în contractele ce fac obiectul prezentului dosar, firma inculpatului … este evident că suspectul… (…..) a avut o contribuție egală și chiar mai mare la presupusa săvârșire a faptelor ce fac obiectul prezentei spețe, prin prisma experienței de viață superioare, a disponibilităților bănești, a abilității de a se implica în afaceri și de a-și crea relațiile sociale necesare”, se mai arată în motivare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii