Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Cum evităm să fim victima unei fraude online/Sfaturile Poliției Române

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 21 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Sezonul iernii vine la pachet și cu febra cumpărărturilor pentru cadouri, iar Poliția Română trage un semnal de alarmă, înainte de sărbătorile de iarnă. Cumpărăturile online atrag după sine și riscuri care se înmulțesc considerabil într-o perioadă așa de aglomerată.

Exemple de păcăleli online

Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive care constau în postarea de anunțuri false, convingerea cumpărătorilor să plătească, bunurile ne mai fiind livrate.

Un alt exemplu este acela când oamenii primesc pe email mesaje care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însă adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară legitime.

Se mai folosesc adrese foarte similare (de pildă cu o literă în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O). În conţinutul mesajului poate fi introdus un link care te conduce către o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic)”, explică Poliția Română.

 Cum să ne protejăm de fraudele online 

Poliția Română trage un semnal de alarmă și vine cu câteva sfaturi astfel încât să fim protejați de fraudele din mediul online.

 1. Cumpără din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai mai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
 2. Asigură-te că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verifică existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosește un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet.
 3. Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăt care va indica faptul că respectivul site este securizat iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.
 4. Este important să deții un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice ce pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
 5. Fii atent la plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poți să încetezi serviciul plăților recurente.
 6. Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Citește atent regulamentul, fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică și gândește-te de două ori înainte să iei o decizie.
 7. Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri.

Sfaturi de care să ți cont atunci când faci cumpărături online

IGPR transmite că sunt câteva reguli de bază atunci când faci cumpărături pe internet astfel încât datele tale personale și si siguranța ta să fie protejate.

 1. Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților online ţi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date.
 2. În situația în care primești mail-uri prin care ți se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări. Banca nu îți va cere NICIODATĂ aceste date prin mail, iar cel mai probabil dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi direcţionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.
 3. Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute; acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.
 4. Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
 5. Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
 6. Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu da curs!

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW