Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Cum este văzută în PSD o eventuală candidatură a Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. Analist politic: Ar fi sinucigașă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2019 Etichete: , , ,

Viorica Dăncilă a declarat, joi, că va candida la alegerile prezidențiale dacă partidul îi va cere acest lucru, afirmația venind în contextul în care, în prezent, în partid, s-au comandat mai multe sondaje. Primul dintre ele ar plasa-o pe Gabriela Firea pe primul loc în topul privind încrederea, urmată de premier. Public, cei mai mulți dintre membrii partidului sunt reținuți privind ipoteza ca Dăncilă să fie candidatul partidului la prezidențiale.

Marian Rădulescu: Nu s-a discutat despre candidatura doamnei premier

Marian Rădulescu spune că nu s-a discutat în interiorul partidului despre o eventuală candidatură a premierului Dăncilă la alegerile prezidențiale.

„Aveți răbdare să vedem dacă doamna Dăncilă va fi candidatul nostru la funcția de președinte al României. Nu s-a discutat despre candidatura doamnei premier la prezidențiale.

PSD a stabilit că cel care va sta cel mai bine în sondaj, că este din coaliție sau din partid, acela va fi candidatul nostru.

Haideți să nu facem presupuneri. Aici nu ne jucăm cu presupuneri. Aici ne jucăm cu matematică. Este vorba de sondaj de opinie. Cine stă cel mai bine în sondaj, acela va candida.

Nu știu dacă Viorica Dăncilă stă bine în sondaje, asta trebuie să spună o societate specializată. Pe 3 august avem Congres și vom stabili candidatul”, a declarat deputatul PSD pentru mainnews.ro.

Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureș: PSD este interesat să câștige alegerile

Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș, spune, referitor la candidatura premierului la prezidențiale, că „este o ipoteză” și că PSD trebuie să aleagă varianta cea mai bună, astfel încât social-democrații să câștige alegerile.

„Este o ipoteză despre o eventuală candidatură a Vioricăi Dăncilă. Luni vom aveam prima ședință a Comitetului Executiv în care se vor trage probabil și primele concluzii ale cercetărilor sociologice.

PSD este interesat atunci când intră într-o cursă electorală să câștige alegerile. Cel mai bun dintre candidații pe care noi putem să-i băgăm într-o bătălie electorală, acela va fi alesul. Dacă acela va fi Viorica Dăncilă, foarte bine, dacă va fi un alt coleg, iar foarte bine. Trebuie să alegem cea mai bună variantă.

Nu este important numele candidatului. Important este ca în urma evaluarăilor sociologice, noi să identificăm varianta pe care românii și-o doresc.

Nu contează scorul pe care îl ai într-un anumit moment, ci mesajul pe care-l transmiți electoratului. Lucrurile se pot schimba într-o campanie”, a declarat liderul PSD Maramureș pentru mainnews.ro.

Firea: Nu aș fi de acord ca PSD să arunce un iepure în cursă

Gabriela Firea a declarat, joi, după ce premierul a spus că nu exclude o eventuală candidatură la prezidențiale, că nu este de acord ca PSD să „arunce în cursa pentru prezidențiale un candidat fără șanse”, fără a da însă nume.

Edilul Capitalei a precizat că va vorbi, săptămâna viitoare, despre posibila ei candidatură.

„Sub nicio formă nu aș fi de acord ca PSD să arunce un iepure în cursa prezidențială sau un candidat fără șanse”, a spus Gabriela Firea, la Antena3.

Robert Negoiță: PSD nu are nicio şansă

Robert Negoiță, recent suspendat din partid, spune că „PSD nu are nicio şansă”, din cauza imaginii proaste pe care social-democrații o au.

„Condamni orice candidat ai pune. Riscul major este să nu intre în turul 2”, a spus Negoiță la DC News.

Mihai Fifor: Nu văd de ce premierul României nu ar intra într-o astfel de cursă

Mihai Fifor spune că l-ar vedea pe premier în cursa pentru prezidențiale, motivând că Viorica Dăncilă este iubită de oameni.

„Eu nu văd de ce premierul României nu ar intra într-o astfel de cursă. Este un om de partid, este un om care a demonstrat că poate conduce un Guvern în niște vremuri mai puțin fericire, a demonstrat că e un om aproape de oameni. Aș fi vrut să vedeți cum a fost primită de oamenii din Sulina, m-a impresionat dragostea cu care a fost primită. Oamenii se raportează la Viorica Dăncilă cea de astăzi, eliberată de orice fel de presiune”, a spus Mihai Fifor, pentru Antena3.

Analist politic : O candidatură e mai mult decât riscantă pentru Dăncilă

Analistul politic Cristian Pîrvulescu susţine că o eventuală candidatură este riscantă pentru premier.

„Cred că o eventuală candidatură ar împinge-o pe doamna Dăncilă într-o situație dificilă. Ar fi mult mai convenabil să rămână premier și nu candidat. Ar fi o candidatură sinucigașă prin care partidul ar încerca să depășească momentul. Toate sondajele indică că o astfel de candidatură ar fi mai mult decât riscantă pentru Dăncilă.

Viorica Dăncilă are toate motivele să susțină un candidat din afara PSD, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu. Un alt candidat care eventual a reușit să fructifice hotărârile PSD ar deveni un concurent la președinția partidului. Există o presiune importantă din partea liderilor locali ca partidul să aibă propriul sondaj. Asta va complica foarte mult capacitatea de negociere a doamnei Dăncilă, dar probabil că va încerca să găsească cea mai inteligentă soluție. Trebuie să recunoaștem că domnia sa a surprins în ultima vreme prin decizii inteligente care au reușit să o stabilizeze în poziția pe care o avea. Liderii PSD sunt experimentați și vor încerca să controleze șeful partidului”, a declarat analistul politic Cristian Pîrvulescu pentru mainnews.ro.

Sondaj intern PSD. Firea, cel mai de încredere candidat

Sondajul PSD referitor la încrederea în membrii partidului o situează pe Gabriela Firea pe locul întâi, cu un procent mai mare de 30%. Următoarea la capitolul încredere este Viorica Dăncilă, cu 20% de procente, potrivit adevarul.ro.

În ceea ce privește candidatul la prezidențiale, Viorica Dăncilă are un procent de 9-11%.

Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Mihai Fifor au obţinut procente de 3%, în timp ce Eugen Teodorovici a ajuns la aproape 5%. Sondajul ar arata că prezidenţiabilul PSD, oricare ar fi el, nu prinde turul doi.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW