Monday, February 17, 2020
Jurnalism corect


Pedepsele dispuse în cele mai mari dosare de trafic de persoane din Caracal: În una dintre cauze doar un inculpat a făcut închisoare

By Madalina Balaceanu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 23 august 2019 Etichete: , , ,

A trecut o lună de la tragedia din Caracal și, deși principalul suspect susține că le-a ucis pe cele două tinere, familiile cred a mințit și că bărbatul ar fi putut face parte dintr-o rețea de trafic de persoane. Suspiciunile vin și ca urmare a faptului că, în Caracal, de-a lungul timpului, au activat mai multe rețele de trafic de persoane. Procurorii au instrumentat două dosare ample în acest sens, unele victime fiind minore. Dacă în una dintre cauze s-au dispus pedepse cu închisoarea, în alta cei mai mulți inculpați nu au făcut nicio zi de detenție.

Grupul lui Bogdan Marinel, zis „Cocoș”: Pompier din cadrul ISU OLT, membru în grupul infracțional

Procurorii DIICOT au destructurat, în anul 2014, un grup infracțional de trafic de persoane care activa în Caracal. Liderul grupului era Bogdan Daniel Marinel zis „Cocoș”, iar membrii: Țeculescu Nelu Claudiu, Lăutaru Marinel, Vizante Pătru Cătălin și Bogdan Simona Mirela. Grupul și-ar fi început activitatea în anul 2011, iar fiecare membru avea sarcini clare:

Liderul grupării era Bogdan Daniel Marinel, iar soția lui, Bogdan Simona Mirela, prelua din sarcinile soțului. Aceasta recruta minore, colecta banii de pe urma tinerelor, prelua apelurile telefonice de la posibilii clienți și monta aparatura de filmat și înregistrat pentru a le șantaja pe victime. Alți doi inculpați, Lăutaru și Vizante, recrutau victimele și le predau liderului grupării. Cătălin Crețu, minor la vremmea aceea, recruta eleve de la școlile din Caracal. Tinerele erau duse la locul de întâlnire cu clienții de Claudiu Țeculescu, un pompier care în timpul liber practica taximetria.

Potrivit rechizitoriului, clienții  din județ știau deja că atunci când voiau să întrețină relații sexuale trebuiau să apeleze fie la „familia Cocoș”, fie la „pompierul Țeculescu”.

Tinerele, bătute pentru a se prostitua

Fetele recrutate erau obligate să întrețină raporturi sexuale cu unul dintre membrii grupului, iar atunci când refuzau să practice prostituția erau șantajate cu publicarea acestora pe site-urile de socializare, prezentarea imaginilor părinților și în școlile unde studiau, iar în unele cazuri erau amenințate cu acte de violență exercitate asupra lor sau asupra familiei.

Citeste si:  Marcel Ciolacu: După moțiune, dacă va trece, vom propune un guvern de uniune națională

Procurorii spun că Bogdan Marinel intenționa să vândă fetele pentru a fi exploatate sexual în străinătate, respectiv în Belgia. Grupul condus de Cocoș a racolat și exploatat sexual un număr de 16 minore, iar în aceeași perioadă a încercat racolarea a încă 14 minore și tinere.

Atunci când fetele refuzau să întrețină raporturi sexuale, erau bătute cu bestialitate, date cu capul de pereți și amenințate. Una dintre victime, o minoră de 17 ani a declarat că a fost racolată de „Cocoș” într-o cafenea. Acesta a dus-o la el acasă, unde a lovită cu palmele peste față obligând-o să întrețină raporturi sexuale cu acestea, pe care le-a înregistrat audio-video, cu telefonul său. A doua zi, fata a fost contactată de inculpat, amenințând-o că va arăta înregistrarea părinților și apropiaților dacă nu va practica prostituția.

“Cu referire la persoana minorei T.S.A., instanța a reținut că, în cursul anului 2011, în timp ce era elevă în clasa a XI-a, l-a cunoscut pe inculpatul Bogdan Marinel de la colega sa R.A.M., într-o împrejurare în care inculpatul le-a invitat la un fast-food «pentru a sta de vorbă». După puțin timp, prietena sa a plecat rămânând, în mașina acestuia, cu inculpatul Bogdan Marinel, care i-a comunicat că trebuie să facă deplasarea până în localitatea Dioști, cei doi deplasându-se la locuința inculpatului Lăutaru Marinel, moment în care inculpatul Bogdan Marinel i-a cerut să întrețină raporturi sexuale cu acesta pentru că «în caz contrar va aduce 10 bărbați pentru a o viola», și, deși nu a fost de acord, inculpatul a amenințat-o că o va lovi și «chiar a lovit-o cu palma peste față», astfel că a fost nevoită să întrețină raporturi normale și orale cu inculpatul“, povestește o altă tânără.

Potrivit declarațiilor anumitor victime, unele dintre fete se mutau la locuința liderilor grupării. Uneori erau lăsate să meargă singure la magazin, însă, potrivit acestora, nu puteau să fugă, fiindcă „locul era împânzit de oamenii lui Cocoș”, explică DIICOT.

Citeste si:  Legea care abrogă recursul compensatoriu, promulgată de Klaus Iohannis

Cetățenii austrieci și americani, printre clienții frecvenți ai grupului

Printre clienţii doritori de servicii sexuale se aflau în mod frecvent cetăţeni străini de naţionalitate austriacă şi americană, care erau detaşaţi în legătură cu serviciul pe raza municipiului Caracal şi comuna Deveselu, judeţul Olt, reiese din rechizitoriu.

„Cu ocazia audierii, după aducerea la cunoştinţă a învinuirii şi a dreptului la apărare, inc. BOGDAN DANIEL MARINEL a declarat că recunoaşte parţial învinuirile ce i se aduc, precizând că le cunoaşte pe minorele (…), despre care ştie că se prostituează însă nu au fost obligate în nici un fel şi nici determinate de acesta. De asemenea, referitor la minora (..), găsită la domiciliul său declară că, a fost adusă de inc. VIZANTE PĂTRU CĂTĂLIN zis CIOBANU, întrucât nu avea unde să locuiască”, potrivit procurorilor.

Nicio zi de închisoare

În ciuda acestor acuzații, în urma procesului, cei mai mulți dintre inculpați nu au făcut nicio zi de închisoare. Liderul grupării a murit în timpul procesului, iar singurul care a fost condamnat la închisoare cu executare a fost pompierul Țeculescu, având de executat 3 ani.

Ceilalți inculpați au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

DIICOT a descoperit că angajatul ISU, Claudiu Țeculescu, făcea parte dintr-o grupare care acționa în aceeași zonă.

Un alt dosar a fost deschis tot în 2014 și viza o grupare formată din 7 persoane, care se ocupa cu recrutarea tinerelor, unele minore, în scopul exploatării lor sexuale, prin folosirea de violențe, amenințări și lipsire de libertate.

Din grupul infracțional făceau parte Toilă Gerard Mirel, liderul grupului, Dumitrache Mioara Luminița, Simion Ion, Trușcă Andrei Ilie și Stan Marius Adrian Cosmin,

Cum erau recrutate tinerele

„Prin promisiuni de prietenie, Toilă Gerald Mirel le conducea pe fete la locuința sa din Caracal, unde le-a lipsit de libertate în mod ilegal, iar prin folosirea de violențe și amenințări le-a obligat să întrețină relații sexuale cu diferite persoane de sex bărbătesc, pe care bărbatul le racola în acest scop. În schimbul serviciilor sexuale, inculpatul încasa diferite sume de bani, pe care le folosea în interes personal.”, spun procurorii.

Citeste si:  USR cere sesiune parlamentară extraordinară după cazul de la Caracal. Barna susţine condiţionarea achiziţiei cartelelor prepay de buletin/Măsurile propuse

Femeia, Dumitrache Mioara Luminița, și-a exploatat sexual chiar și propriile fete, gemene, minore, pe care le bătea dacă nu practicau prostituția. De asemenea, victimele, 13 la număr, proveneau din familii dezorganizate. Spre deosebire de celelalte victime, gemenele primeau un mic procent din sumele pe care le încasau.

„Erau plasate ca prostituate într-o locație special amenajată în acest sens, într-un apartament de închiriat pe raza municipiului Caracal, prevăzut cu obloane din lemn masiv, fixate permanent pe poziția închis prin încastrarea cu mijloace de prindere tip autofiletante”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Toilă le aborda pe tinere sub diferite pretexte, sau îi erau aduse de către ceilalți inculpați și reușea să le convingă să meargă în apartamentul său, unde le lipsea de libertate. Câteva victime au reușit să fugă și au dat declarații împotriva liderului grupului.

Cand Toilă pleca de acasă ne încuia în casă… probabil  Toilă credea că plecăm, de aceea, ne încuia,” au explicat victimele.

Potrivit fetelor, unele dintre victime erau exploatate intens, aducându-le și câte 9, 10 clienți pe zi. Toți banii luați de pe urma raporturilor sexuale se duceau la membrii grupului.

Spre deosebire de primul caz, în acest dosar, toți inculpații au fost condamnați la închisoare. Liderul grupului, Toilă Gerald Mirel a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Femeia a primit 15 ani de închisoare. Simion Ion a fost condamnat la 12 ani și 8 luni de închisoare, iar Țeculescu Nelu Claudiu 5 ani de închisoare. Cea mai mică pedeapsă a primit-o Trușcă Andrei Ilie, de 3 ani de închisoare, iar Stan Marius Adrian Cosmin a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Foto: Digi24

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW