Cum creează Rusia confuzii printr-un proiect de modificare a frontierei în Marea Baltică
O propunere a Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei în estul Mării Baltice a generat miercuri confuzie și îngrijorare în Finlanda, Suedia, Lituania și Estonia, toate fiind membre NATO. Proiectul de decret, datat 21 mai și publicat pe un portal oficial rus, sugera ajustarea frontierei în jurul insulelor rusești din estul Golfului Finlandei și în jurul Kaliningradului. Cu toate acestea, trei mari agenții de știri rusești au citat ulterior o sursă anonimă care a declarat că Rusia nu intenționează să modifice frontiera, potrivit Reuters.
Kremlinul a afirmat că propunerea Ministerului Apărării nu are un scop politic, subliniind că Rusia trebuie să-și asigure securitatea.
„Nu a existat şi nu există nicio intenţie de a revizui în Marea Baltică întinderea apelor teritoriale, a zonei economice, a platoului continental în largul coastei continentale şi a liniei frontierei de stat a Federaţiei Ruse”, a spus sursa citată de TASS, agenţia oficială a statului rus.
Ministerul Apărării a explicat că o măsurătoare sovietică a frontierei din 1985, bazată pe hărți nautice de la mijlocul secolului XX, nu se alinia în totalitate cu coordonatele cartografice moderne. „Nu este nimic politic aici, deși situația politică s-a schimbat semnificativ de atunci (1985)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „Puteți vedea nivelul de confruntare, în special în regiunea baltică”, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare.
Peskov a sugerat jurnaliștilor să se adreseze Ministerului Apărării pentru mai multe informații, dar acesta nu a răspuns la solicitările de comentarii, notează Reuters.
Proiectul de decret nu a clarificat cum va fi ajustată frontiera și dacă au avut loc consultări cu alte state baltice.
Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat pentru agenția de presă TT: „Rusia nu poate decide în mod unilateral noi granițe”.
Președintele finlandez, Alexander Stubb, a declarat că țara sa nu a fost contactată de Rusia, dar a asigurat că „Finlanda va reacționa ca întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor”.
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a caracterizat propunerea drept o „escaladare evidentă” împotriva NATO și a Uniunii Europene, adăugând că acțiunea Moscovei „trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător”.
Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat că „pare a fi o noțiune absurdă”. Într-un comentariu transmis prin e-mail către Reuters, el a adăugat: „Nu putem exclude faptul că raportul ar putea fi o încercare de a semăna confuzie”.
Comentarii