Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Cum au reuşit doi români să păcălească 400 de norvegieni. Metoda prin care le-au luat banii din conturi

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 octombrie 2023 Etichete: , , ,

O reţea care a înşelat peste 400 de norvegieni care au vândut maşini a fost destructurată, în urma cooperării româno-norvegiene. Au fost făcute percheziţii în România, doi români fiind reţinuţi, informează DIICOT.  Anchetatorii spun  că gruparea a creat o pagină web falsă, asemănătoare cu a unei pagini oficiale din Norvegia şi a furat datele bancare ale celor care o accesau.

„Din investigaţiile efectuate a rezultat că mai mulţi bănuiţi ar fi trimis mesaje de tip S.M.S.  persoanelor care au raportat recent transferul dreptului de proprietate asupra unui autovehicul pe site-ul Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor şi le-ar fi informat că  notificarea cu acest conţinut nu a fost înregistrată, fiind necesară accesarea unui hyperlink. Persoanele care ar fi recepţionat astfel de mesaje şi ar fi urmat instrucţiunile, ar fi fost   redirecţionate pe o pagină web falsă, cu caracteristici asemănătoare paginii oficiale a Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor”, a precizat DIICOT.

Cum au ajuns să fie folosite ilegal datele bancare

Din cercetări a reieșit că victimele ar fi introdus datele  de BankID (cheie de identificare folosită de titular pentru logare la bancă) pe pagina de phishing (falsă), punându-le astfel la dispoziţia făptuitorilor.

„Aceştia le-ar fi folosit ulterior, efectuând tranzacţii din conturile bancare ale victimelor, sumele astfel sustrase fiind utilizate pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii sau transformate în cryptomonedă. Din investigaţiile efectuate  a rezultat că, în mai multe situaţii, produsele ar fi fost comandate cu livrare/ridicare la puncte de colectare din Bucureşti sau alte locaţii din țară”, explică anchetatorii. Până în prezent, autorităţile norvegiene au identificat peste 400 de cetăţeni din această ţară, care au fost înşelate prin utilizarea paginii false de internet.

Cei doi români, membri ai grupării infracționale, vor fi judecați pe teritoriul Norvegiei.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW