Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Cum au ocupat talibanii mare parte din Afganistan, după retragerea forțelor NATO

By Redactia , in Stirile zilei , at 14 august 2021 Etichete: , , ,

Rebelii talibani au preluat controlul în mai multe orașe din Afganistan, după retragerea trupelor NATO, context în care mai multe ambasade occidentale își evacuează personalul. Deşi, teoretic, având în vedere dimensiunea şi pregătirea, armata afgană ar trebui să poată contracara ocuparea teritoriilor, jurnaliştii BBC notează, într-o analiză, că expansiunea insurgenţilor ar veni pe fondul corupţiei şi a nedeclarării numărului real de soldaţi.

În jur de 3.000 de militari americani au fost trimiși la Kabul pentru a ajuta la evacuarea personalului diplomatic și a altor civili, existând temeri că talibanii ar putea ataca capitala curând, potrivit Agerpres.

Cum au cucerit talibanii zone importante din Afganistan

BBC explică, într-o analiză, cauzele care au permis ca teritorii mari din Afganistan să fie ocupate de talibani, deși, teroretic, armata afgană ar avea 300.000 de oameni, comparativ cu 200.000 de luptători, de cât ar dispune insurgenții.

Mai mult, notează jurnaliștii, armata afgană are, pe lângă arme, echipamente și surse de finanțate, precum și experiența obținută în urma antrenamentelor forțelor NATO în ultimii 20 de ani.

Într-un raport oficial al SUA, citat de BBC, se notează că armata afgană a primit 88 miliarde de dolari pentru Securitate, însă nu e clar cum au fost cheltuiți banii.

Analiza jurnaliștilor arată că realitatea nu este cea de pe hârtie și citează un raport în care Inspectorul general special pentru Afganistan (SIGAR) și-a exprimat „îngrijorări majore legate de efectele corupției și acuratețea îndoielnică a datelor despre dimensiunea armatei afgane”. Mai mult, sunt redate chiar și cazuri de soldați fantomă, ceea ce înseamnă că numărul real al militarilor afgani nu este cunoscut.

Centrul American de Combatere a Terorismului de la West Point a estimat numărul luptătorilor talibani la 200.000 de oameni, fiind calculat un nucleu de 60.000, cărora li se adaugă susținători.

În ceea ce privește sursa de finanțare, talibanii s-au bazat pe banii obţinuţi din trafic de droguri și pe sprijinul venit din Pakistan. Recent, au confiscate arme și echipamente de la armata afgana, notează BBC.

MAE îndeamnă românii să părăsească Afganistanul

Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă românii să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan, menționând că ” aceste evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate”.

Activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în 2019, după un atentat care a avariat grav clădirea, reprezentarea României în relația cu Afganistantul fiind preluată de Ambasada României de la Islamabad. În acest context, MAE subliniază capacitatea limitată de intervenție a acestei misiuni în Afganistan.

ONU: Suntem aproape de izbucnirea unui dezastru umanitar

Secretarul general al ONU a atras atenția asupra încălcării drepturilor omului de către talibani, care „impun restricţii severe drepturilor omului în zonele pe care le controlează”.

„Este momentul să se evite un război civil prelungit sau izolarea Afganistanului”, a spus Antonio Guterres.

”Suntem aproape de izbucnirea unui dezastru umanitar”, a declarat, la Geneva, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a Agenţiei ONU pentru refugiaţi, potrivit Agerpres, făcând referire la insecuritatea celor care trăiesc în Afghanistan, oamenii fiind nevoiți să își părăsească locuințele de teama talibanilor.

Talibanii au cucerit zone importante din Afghanistan, iar dintre orașele mari guvernul afgan mai deține controlul doar în Kabul, în Mazar-i-Sharif şi în Jalalabad.

Informații dintr-un raport al serviciilor de informații din SUA, apărute în presă internațională, ar arăta că insurgenții ar putea ataca Kabul în perioada următoare, iar guvernul ar rezista cel mult 90 de zile.

Sursa foto: pixabay.com/ Amber Clay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW