Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Cum au făcut scut senatorii PSD și ALDE în jurul lui Tăriceanu pentru a-l apăra de justiție

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 11 ianuarie 2021

Direcția Națională Anticorupție a solicitat luni președintelui României încuviințarea urmăririi penale pentru Călin Popescu-Tăriceanu. Este a doua tentativă a procurorilor anticorupție de a-l urmări penal pe fostul șef al Senatului, după cea din 2018, respinsă de senatorii PSD și ALDE.  

Pe 7 noiembrie 2018 DNA a solicitat Senatului ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele camerei superioare a Parlamentului la vremea respectivă, ridicarea imunității astfel încât să poată fi începută urmărirea penală în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 800.000 euro.

La doar câteva zile după, Claudiu Manda, senator PSD și soțul Olguței Vasilescu, se plângea în presă de volumul extraordinar de mare al dosarului DNA.

„Este o adresă de înaintare, un referat şi sunt 73 de volume care conţin între 200, 300, 150, 199 de file”, declara pe 11 noiembrie Claudiu Manda.

Pe 12 noiembrie solicitarea DNA, înaintată prin intermediul Parchetului General a ajuns pe masa Comisiei Juridice a Senatului, care trebuia să emită un raport consultativ.

Din decembrie 2018, Biroul permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului, pentru a le permite senatorilor studierea dosarului.

Aici avea să fie tergiversată șase luni, timp în care senatorii juriști chiar avansaseră ideea invitării unui reprezentant al Parchetului General pentru susținerea cererii ce-l viza pe Tăriceanu.

În fine, după mai multe amânări, Comisia Juridică a votat pe 29 mai raportul și încuviințarea ridicării imunității. Avea însă să fie doar un foc de paie, pentru că PSD și ALDE deciseseră să-l apere pe Tăriceanu la votul în plen.

Așa s-a și întâmplat. Pe 3 iunie 2019 senatorii PSD și ALDE au respins în plen solicitarea de ridicare a imunității lui Tăriceanu și implicit blocarea anchetei DNA.

Cu toate acestea, votul dat la alegerile parlamentare din 6 decembrie în urma căruia Călin Popescu-Tăriceanu a fost lăsat în afara Parlamentului, pierzând astfel și imunitatea, a deschis o nouă oportunitate ca ancheta să continue.

Procurorii DNA susțin că au găsit noi probe în acest caz și au înaintat președintelui Klaus Iohannis o cerere de încuviințare a începerii urmăririi penale. Aproape sigur șeful statului va răspunde afirmativ.

CITEȘTE ȘI: DNA cere președintelui României încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu / Procurorii spun că au probe noi în dosarul în care Senatul a respins, în 2019, ridicarea imunității

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW