Cum au ajuns locuri unde bătrânii ar fi trebui să se simtă în siguranță spații de tortură ANALIZĂ
Polițiștii și procurii DIICOT au descins marți, 3 iulie, la 31 de adrese din Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Aproape 100 de bătrâni care locuiau într-un azil au fost preluați de autorități pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, în loc să fie îngrijiţi, bătrânii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante. Aceștia nu primeau mâncare suficientă, nici tratament medical pentru afecțiunile de care suferă și nici nu erau spălați și îngrijiți. În schimb, pentru fiecare bătrân, administratorii căminelor primeau între 4.000 și 6.000 de lei lunar. O parte din acești bani erau plătiți direct de statul român. Totul a ieșit la iveală în urma unei anchete realizate de Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București. Dosarul DIICOT vizează mai multe astfel de azile, conduse de Cristina Maria Dumitra și Ștefan Godei, fost șofer la Primăria Capitalei în perioada administrației Firea și membru PSD.
Primele informații în spațiul public privind ororile petrecute în trei azile de bătrâni din județul Ilfov au fost publicate la începutul acestui an. Atunci, jurnaliștii Bianca Albu de la Buletin de București și Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media au publicat informații care au cutremurat opinia publică. În secolul 21, la doi pași de Capitala României, sute de bătrâni trăiau în condiții inumane, erau maltratați și lăsați să moară fără ca nimeni să intervină. Materialele erau însoțite de fotografii, dar și de mărturii ale unor foști angajați.
Fostă angajată: Erau plini de bube și legați de pat
După mediatizarea cazului, o fostă angajată a căminului din Afumați a povestit, pentru Digi24, ororile pe care le-a văzut acolo și chinul prin care bătrânii treceau în fiecare zi. Aceasta ar fi primit amenințări după ce a plecat, motiv pentru care i-a fost teamă să meargă la poliție.
„Când am văzut cum este situația acolo am renunțat. Oamenii de acolo nu erau tratați exact cum trebuie. Mulți dintre ei erau plini de escare, de bubițe fel și fel și stau legați la pat. Mâncarea lăsa de dorit, adică nu era chiar ce trebuie. Mulți adormeau seara nemâncați. Niște condiții groaznice. Erau loviți, da! Cei care erau imobilizați nu aveau nicio treabă, dacă mâncau bine. De exemplu, la ora 12 mâncau, dacă nu rămâneau nemâncați până seara la 7, 7 și jumătate. Cei care se puteau mișca erau puși la muncă, măturau prin curte să scape”, susține aceasta.
Într-un caz specific menționat în referat, asistenta medicală ar fi pedepsit o beneficiară a centrului care i-a cerut consult medical pentru problemele stomacale. Ea i-ar fi administrat femeii o pastilă puternică de Diazepam, pretinzând că este un medicament pentru afecțiuni digestive.
Un alt martor a descris un episod în care o altă pacientă, numită Roxana,de rău și a cerut asistența medicală. Asistenta a constatat că parametrii acesteia erau buni și a acuzat-o că se prefăcea, promițându-i că-i va aduce un comprimat de Metroclopramid. Roxana Maria a luat pastila și, în câteva minute, a devenit somnolentă și a adormit cu mâncarea în gură. Martorul a menționat că aceasta i-ar fi dezvăluit înainte să adoarmă că a primit Diazepam și că va dormi timp de 15 ore.
Victimele, jefuite de pensii și apartamente
Mai multe interceptări realizate de procurori, publicate de Buletin de București, arată că pe lângă înfometare, agresiuni fizice și batjocură, victimele rămâneau și fără pensii sau apartamente.
MANAGER: Am fost de i-am făcut lu ăla buletinul, că nu avea buletin, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de la Autoritatea Tutelară să-i facă ăăăă…, apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Că mai repede scăpăm de ăla decât de …
DOAMNĂ: Îhî! Îhî!
MANAGER: Na, e cu trei camere, două băi, îți dai seama, că nu l-as da pentru nimic în lume, că am doi copii.
DOAMNĂ: Unde e? Unde este?
MANAGER: Ăăăă…, pe Gârleni, unde e bre!? Ieși încolo înspre Bragadiru, în Ghencea.
[…]
MANAGER: …și dacă nu sunt bani!? Și să-l închiriez, să mă doară capul…
DOAMNĂ: A…!
MANAGER: ”Vino că s-a stricat nu știu ce, vino că m-a inundat vecinul…, vino că m-a inundat …(indescifrabil).
DOAMNĂ: Da, păi eu nu l-am vândut pe ăla cu patru camere, tot de-aia!? Zic:”ia, că-l vindem, și scăpăm! Bine, e luat în rate, nici nu merită să mai stai să plătești ratele.
MANAGER: Adică…și știi cum e! Mă mai salvează pe mine să-l mai mânjesc pă omul ăsta cu ceva. Până rezolv și cu Ștefăneștiul, până rezolv și cu Oltului. Mai mă agăț și eu de ceva, că na! Cică e vreun 80.000.
DOAMNĂ: Bine, mă, fetiță!
MANAGER: 70-80, cică așa ar fi prețul p-acolo.
DOAMNĂ: Da! Păi… Să ne documentăm, vedem ce e acolo și … E nerenovat, nu? Nu e renovat.
Bătrânii erau ascunși în timpul controalelor
Cnform informațiilor furnizate de sursa mentionata anterior, personalul angajat acționa în conformitate cu un plan bine pus la punct in momentul controalelor, așa cum reiese din stenogramele procurorilor.
Zeci de bătrâni erau transferați în secret în timpul nopții, deoarece numărul lor depășea cu mult capacitatea pentru care căminele de bătrâni au obținut acreditarea, în raport cu numărul de îngrijitlipsei ori disponibili. În plus, hrana de calitate proastă era ascunsă în garaj și readusă în bucătărie doar după ce inspecțiile erau finalizate.
Un angajat a dezvăluit procurorilor că înainte de inspecția efectuată de ITM, persoanele în vârstă erau mutate noaptea fie la Bălăceanca, fie într-o casă închiriată de administratorii centrelor. Angajatul a afirmat că administratorii i-au solicitat chiar să își aducă acasă zeci de bătrâni.
Patronul „azilelor groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari
Ștefan Godei, președinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și cel care, așa cum au stabilit procurorii, a coordonat lanțul infracțional de la „azilele groazei”, este acuzat că a câștigat peste 3,7 milioane de lei din afacerea cu caminele. Ancheta a dezvăluit că gruparea a obținut sumele menționate într-un interval de mai puțin de doi ani de la mai multe Direcții de Asistență Socială, inclusiv cele din Ilfov, Sectorul 3 și Sectorul 6.
Potrivit DIICOT, Ștefan Godei cheltuia o parte din banii obținuți pentru distracții care implicau droguri, prostituate și lăutari. Procurorii au prezentat un proces verbal în care se menționează că Godei dispunea de sume semnificative pe care le utiliza periodic pentru serviciile unor prostituate, achiziționarea de droguri și plăți către lăutari. Conform documentului, într-o singură noapte de distracție, el ar fi cheltuit suma de 25.000 de lei.
Investigația a mai dezvăluit că Godei își construise recent o casă pe o stradă din Sectorul 1 al Bucureștiului și deținea un teren agricol în județul Ialomița.
În total, membrii grupului infracțional organizat condus de Ștefan Godei au obținut suma de 3.763.869 de lei de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul primăriilor în perioada 25.11.2021 – 08.06.2023. Cele mai mari sume au fost primite de la DGASPC Sector 3 (2.550.574 lei) și DGASPC Ilfov (1.178.233 lei). Ștefan Godei și fratele său, Daniel Godei, care avea un rol de coordonator în grup, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în acest caz.
Apropiați de-ai Gabrielei Firea, implicați în dosar
Printre cei implicați în afacere s-a numărat și Ligia Gheorghe (fosta Enache), consiliera și prietenă a ministrului familiei, Gabriela Firea, având calitatea de vicepreședinte al asociației prin care Ștefan Godei administra unul dintre azile. Ligia Gheorghe a cerut suspendarea din funcție pe perioada anchetei, unde are calitatea de martor. Ea a ocupat funcția de vicepreședinte al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în perioada 2020 – martie 2023.
În urma declanșării anchetei, Gabriela Firea a trimis un punct de vedere în care spune că nu are nicio legătură cu acest caz, subliniind că Ligia Gheorghe nu știa de cele întâmplate.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a publicat pe pagina sa de socializare un text în care vorbește despre lipsa de asumare a responsabilității în cazul azilelor și despre cruzimea manifestată față de bătrâni și copii. El condamnă această manifestare a răului și acuză lipsa de sens și absurdul din spatele acestor acțiuni. Bănescu consideră că a te lepăda de orice răspundere în fața suferinței umane și a adăuga ulterior un simplu „Doamne ajută” este o dovadă de abjecție și cinism. El susține că religia autentică trebuie să fie plină de iubire și milă și nu trebuie să fie instrumentalizată sau confiscată de persoane cu intenții malefice.
Postarea lui Vasile Bănescu a apărut după ce Gabriela Firea a reacționat la dezvăluirile privind situația din azilele din Voluntari, afirmând că este ținta unui atac menit să o intimideze și să-i compromită imaginea în scopul de a o elimina din viața politică.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii