Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum arată noul bilanț al DNA: Crește numărul demnitarilor trimiși în judecată, continuă deficitul major de personal

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 februarie 2022

În anul 2021, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut cercetări în dosare cu prejudicii care ajung la 8,1 miliarde de lei. În cursul anchetelor penale, însă, au fost recuperate doar 209 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al instituției, consultat de Main News.

Pe parcursul anului 2021, numărul demnitarilor ale căror anchete s-au finalizat cu trimiterea în judecată a crescut față de alți ani.

Mai multe persoane cu funcții de conducere, control și demnități publice trimise în judecată, între care 18 demnitari (șapte parlamentari, din care un președinte al Camerei Deputaților, doi miniștri și un fost prim-ministru, trei secretari și un subsecretar de stat, un prefect, doi președinți și un vicepreședinte de Consiliu Județean), ceea ce arată concentrare pe dosare complexe, de corupție la nivel înalt, specifice competenței Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în bilanțul procurorilor.

Una dintre problemele cu care DNA s-a confruntat pe parcursul anului 2021 a fost deficitul de personal.

Potrivit datelor instituției, DNA are cu 47 procurori mai puțin față de schema prevăzută, „ca efect al menținerii condițiilor de vechime introduse în anul 2018 prin modificarea legilor justiției”.

Cazuri de COVID pe bandă rulantă / Dosarele pandemiei

Parchetul anticorupție susține că aproape o sută de angajați ai DNA au fost infectați cu COVID-19 sau au avut activitatea afectată, fiind în contact direct cu persoane infectate. Concret, raportul arată 91 de cazuri de îmbolnăviri sau contacte directe ale unor persoane infectate.

Similar anului 2020, procurorii DNA au continuat să înregistreze dosare legate de pandemie și în 2021.

Astfel, din cele 175 de dosare înregistrate de la data declarării stării de urgență (respectiv din 16.03.2020) la data de 31.12.2021 mai erau în lucru 89 de dosare penale având acest obiect. În anul 2021 au fost soluționate 27 de dosare, din care în 7 dosare privind 19 inculpați s-a dispus sesizarea instanțelor de judecată prin 3 rechizitorii și 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției”, arată DNA în raport.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *