Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Cum ar răspunde NATO la un atac nuclear / Dezvăluirile fostului șef al CIA


SUA și aliații săi din NATO vor distruge trupele și echipamentele Federației Ruse în Ucraina, dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țara vecină, a avertizat fostul director CIA David Petraeus, citat de The Guardian.

Răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Federației Ruse a fost comunicat în mod repetat Moscovei, conform sursei citate.

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort colectiv NATO care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și fiecare navă din Marea Neagră”, a declarat fostul șef al CIA.

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin și-a exprimat opiniile pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare a unui război mai amplu între Federația Rusă și Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Federația Rusă în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petraeus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi în regulă, a spus Petraeus.

Petraeus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

Cu toate acestea, odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după câștigurile ucrainene în estul țării în urma declarației de anexare de săptămâna trecută și a rezistenței la eforturile de mobilizare în Federația Rusă, Petraeus a spus că liderul Moscovei este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă (…) Nicio cantitate de amenințări nucleare voalate nu-l poate scoate de fapt din această situație particulară”, a mai adăugat fostul șef al CIA.

Senatorul Marco Rubio, membrul republican al Comisiei de Relații Externe a Senatului a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriul.

Rubio a mai spus că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție prin care proviziile SUA intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că majoritatea îngrijorărilor sunt legate de „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW