Stirile zilei

Cum aplică primăriile de sectoare măsura care le obligă să pună dezinfectant în blocuri. Edil: Este bătaie de joc, nu găsim acele dispozitive, nu există pe piață

Primăriile sunt obligate ca începând de marți, 31 martie, să pună la toate intrările blocurilor de locuințe dispozitive cu soluții dezinfectante. Această prevedere a ordonanței militare nr. 4 este criticată de primarii sectoarelor din Capitală, care susțin că măsura nu poate fi pusă în aplicare, deoarece aceste dispozitive nu se găsesc pe piață.

Negoiță: Măsura este inoperabilă

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, pentru mainnews.ro, că măsura de a pune dispensere cu dezinfectant la fiecare scară de bloc este „inoperabilă”, fiindcă aceste aparate nu se găsesc pe piață și acuză existența unor interese ascunse.

„Măsura este inoperabilă. Nu există pe piață. Nu găsim acele dispozitive. Lăsând la o parte utilitatea lor, de ce să nu pun niște aparate cu săpun? Sunt mult mai eficiente decât soluțiile acestea. (…) Potrivit unor informații de ale mele, se pare că nu îi interesează neapărat sănătatea populației, ci îi interesează să se consume foarte multă soluție de acest fel fiindcă unii dintre ei au niște prieteni care produc astfel de soluții. Mie mi se pare că în situația în care ne aflăm, că mor oameni, avem zeci de mii de oameni blocați în case, o panică generală, să îi ducă mintea la astfel de prostii, cred că cineva ar trebui să plătească pentru nenorocirile astea. Noi, Sectorul 3, punem preșuri cu soluție pentru dezinfecția picioarelor atunci când se intră în scara blocului. Aia cu spălatul pe mâini….toți avem chiuvete în case”, a declarat primarul Sectorului 3, pentru mainnews.ro.

Gabriel Mutu: Este bătaie de joc

De aceeași părere este și primarul Sectorului 6 al Capitalei, Gabriel Mutu, care critică faptul că Guvernul nu s-a consultat cu primarii atunci când a luat această decizie.

„Este bătaie de joc. Nu ai cum să montezi dispensere la 7.000 de scări de bloc. 1. În cât timp termin eu de montat? 2) De unde le cumpăr? Pentru că nu există niciun importator, niciun comerciant care să dețină în stoc mii de bucăți de dispensere. 3) S-a gândit cineva cum se face mentenanța? Cam ce armată de oameni ar trebui să deții ca să umpli aceste dispensere? Pentru că o dată montate, ele vor fi vandalizate relativ repede. Dacă nu sunt vandalizate, orice cetățean din blocul respectiv va coborî cu borcănașul și va descărca dispenserul pentru a avea el în casă.

Mai mult de atât, prețurile au explodat la tot ce înseamnă soluție dezinfectantă, dispensere, etc. Nimeni nu s-a gândit. Am început să montăm, avem promisiuni că în zece zile pleacă un transport din China special pentru noi ca să ne aducă aceste dispensere, în paralel montăm ce găsim pe piață, pentru că nu am de unde să le fac, eu nu produc dispensere, nu există producător în țară de aparate”, a declarat Mutu, pentru mainnews.ro.

Edilul este nemulțumit că autoritățile locale nu au fost consultate atunci când s-au luat aceste decizii.

 „Noi suntem cei care dezinfectăm scările de bloc, noi suntem cei care facem dezinfectarea arterelor publice și mi se pare normal. Noi, primăriile, asigurăm spații de carantină, hoteluri, etc. Noi punem la dispoziție hoteluri, mâncare etc. Autoritățile locale fac tot. Ce fac autoritățile centrale? Nu fac nimic”, a încheiat Gabriel Mutu.

Viceprimarul Sectorului 2: Avem un caz deosebit, vorbim de 11.000 de scări de bloc

Și viceprimarul Sectorului 2, Dan- Cristian Popescu, care face parte din partidul de guvernământ, consideră că măsura este greu de pus în aplicare. Acesta a precizat că în Sectorul 2 sunt 11.000 de scări de bloc, ceea ce face dificilă punerea în aplicare a măsurilor impuse de autorități.

„Ne-am apucat să căutăm gel dezinfectant și dispensere. Noi avem un caz deosebit pentru că avem 11.000 de scări de bloc in Sectorul 2, vorbim despre o cantitate foarte mare. O sa începem cu scările unde au fost cazuri confirmate cazuri de infectare, după care vom continua cu scările unde sunt persoane cu probleme financiare, care nu au venituri mari. Sunt anumite scări unde deja și-au montat astfel de aparate. Discutăm despre un sistem în care să dăm pe proces verbal dispenserul asociațiilor ca să își monteze dânșii unde consideră și tot așa să le dăm o cantitate mai mare de gel, un bidon de 5l, pentru conducerea asociației ca să își completeze dânșii unde trebuie, pentru ca ar fi foarte complicat să tot umblam prin sector și să completăm unde se termină, mai ales că intuim că se va termina foarte repede primele cantități de gel, este și tentația să își ia cetățenii acasă”, a declarat viceprimarul Sectorului 2 pentru mainnews.ro.

Dan-Cristian Popescu a declarat că datele anunțate de Adrian-Streinu Cercel privind numărul de cazuri pozitive confirmate pe sectoare nu sunt corecte.

„Din fericire, trebuie să anunț lumea și să infirm datele de săptămâna trecută care arătau că sunt 116 persoane infectate în S2, de fapt avem doar 25, pentru că ei au notat la Sectorul 2 toți internații de la Institutul Matei Bal si de la Spitalul Gerota care erau din alte sectoare sau din alte localități”, a mai precizat Popescu.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat pentru mainnews.ro că în această zonă există un număr de patru mii de scări de bloc și aceste aparate vor fi montate. Întrebat dacă a găsit de unde să achiziționeze, având în vedere nemulțumirea altor primari, Tudorache a răspuns: „Noi am găsit de unde să achiziționăm, sunt primari și primari”.

Aurelian Bădulescu: Ordonanța militară nr. 4 este neclară. Măsurile nu pot fi puse în aplicare

De asemenea, Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu,  susține că ordonanța militară nr. 4 este neclară și măsurile nu pot fi puse în aplicare.

Potrivit art. 6 al Ordonanței militare nr. 4, „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale”.

„Ca această ordonanță să poată fi opozabilă și să pună autoritatea în drepturi, și anume s-o facă pe cheltuiala ei, trebuia să introducă trei cuvinte <<pe cheltuiala autorității>>. Vedeți dumneavoastră pe acest text scris lucru? Spune doar că autoritatea publică va asigura montarea, adică, în cel mai rău caz, asociația le cumpără iar eu le montez!  (..) Avem de a face cu persoane care emit instrumente care nu pot fi puse în aplicare (…) Nu trebuie ca o administrație publică să își găsească un alibi atunci când este controlată ci trebuie să existe un document predictibil care să lămurească ce vrea să facă”, a declarat Aurelian Bădulescu, pentru mainnews.ro.

Viceprimarul critică Guvernul că nu s-au consultat cu autoritățile locale

Viceprimarul Capitalei critică Guvernul pentru că nu s-a consultat cu autoritățile locale atunci când au emis măsurile care se impun în timpul pandemiei de coronavirus.

„Toți am lucrat în interiorul bugetului, numai că într-o săptămână ajungem la maxim, terminam resursele.

O altă chestiune care denotă lipsa de maturitate a deciziei acestor oameni. Dumneavoastră ați văzut o consultare a acestui CNSU sau a membrilor Guvernului cu reprezentanții autorităților locale care sunt ori municipii ori capitale de județ pentru a evalua dacă există capacitatea, capabilitatea financiară și resursa umană pentru a aplicarea a ceea ce scrie în aceste ordonanțe? În asta constă lipsa de imaturitate. De aceea dumnealor nu înțeleg că nu fac bine ce fac. Nu trebuia să se consulte și cu noi? Avem sau nu avem posibilitatea?, mai a spus Bădulescu.

Până la momentul postării materialului, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, și primarul Sectorului 5, Daniel Florea, nu au răspuns solicitărilor mainnews.ro.

Inquam photos/Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button