Friday, October 11, 2024
Jurnalism corect


Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 14 ani de închisoare / Judecători: Acțiunea autorului este asupra autovehiculului

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 20 septembrie 2024 Etichete:

Instanța Supremă consideră că Mario Iorgulescu nu a intenționat să omoare pe cineva în noaptea de 8 septembrie 2019, când a provocat un accident soldat cu moartea unui tânăr în vârstă de 25 de ani, tată a doi copii, se arată în motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a admis calea extraordinară de atac a recursului în casație. 

Fiul lui Gino Iorgulescu fusese condamnat definitiv la 18 octombrie 2023 la 13 ani și opt luni de închisoare pentru omor.

În momentul accidentului, Iorgulescu Jr. avea o alcoolemie de 1,96 g/l și era sub influența cocainei. La scurt timp după ce a provocat tragicul eveniment, Iorgulescu a fost transferat de către familie, în mare secret, la un spital din Italia. Fiul șefului LPF nu a mai revenit în țară din acel moment. În mai 2022, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu.

ÎCCJ a admis la 20 iunie 2024 recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu, drept urmare dosarul va fi trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel București.

Motivarea Înaltei Curți: Acțiunea autorului este asupra autovehiculului

„Infracțiunea prevăzută de art. (…) se comite, din punct de vedere al elementului material, printr-o acțiune (sau chiar inacțiune), care trebuie să fie îndreptată asupra victimei. Or, situația de fapt relevă, așa cum s-a menţionat anterior, un accident rutier, definit prin chiar prescripţia normativă ca fiind un eveniment (…).

Un eveniment este, în sine, fortuit, şi nu voit, are caracter imprevizibil. «Acțiunea» autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acționând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecința intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valențele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv și subiectiv se încadrează în infracțiunea de ucidere din culpă (…)

Raportat la circumstanțele de fapt ale cauzei pendinte, infracțiunea de omor ar fi posibilă doar în situația în care autovehiculul ar fi fost folosit sau acceptat a fi fost folosit drept mijloc în scopul suprimării vieții victimei. Or, nici instanța de fond și nici instanța de apel nu au relevat o asemenea împrejurare”, se arată în motivarea Înaltei Curți, conform G4Media.

Iorgulescu Jr. va fi judecat pentru ucidere din culpă în formă agravată

Omorul se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar uciderea din culpă în formă agravată – de la 2 la 7 ani, potrivit Codului penal.

„În acord cu instanţele de fond şi apel, şi Instanţa Supremă subliniază gravitatea faptei inculpatului, prin prisma împrejurărilor, a conduitei acestuia, dar mai ales a consecinţelor produse, pierderea vieţii unei persoane.

Nesocotirea de către inculpat a dispoziţiilor legale referitoare la circulaţia pe drumurile publice (a condus cu viteză excesivă, sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise) sunt stări, situaţii, împrejurări concomitente săvârşirii infracţiunii ce relevă un grad de pericol ridicat al faptei şi o periculozitate mare a infractorului, încadrând infracţiunea în forma agravată (…), text de lege în baza căruia inculpatul urmează a răspunde penal”, se mai arată în motivarea judecătoarelor Lia Savonea și Adriana Ispas

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW