Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


Cum a reacționat presa străină după respingerea Rovanei Plumb/”Acțiune jenantă pentru Guvernul României”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2019 Etichete: ,

Eșecul Rovanei Plumb și implicit și a Guvernului României a stârnit reacția presei internaționale. Jurnaliștii de la Reuters scriu despre această situație că „este o acțiune jenantă pentru  Guvernul român”.

Reuters: Acţiunea este jenantă pentru Guvernul român

Propunerea Rovanei Plumb şi a lui Laszlo Trocsanyi, candidaţii României şi Ungariei pentru funcţii de comisar european, au fost respinse după votul negativ, de ieri, din Comisia Juridică.

„Candidaţii României, Ungariei la Executivul UE, blocaţi.(…)

Acţiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, şi pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică şi deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles şi în cazul altor candidaţi”, scrie Reuters.

The Guardian: O acțiune fără precedent

Conform celor de la The Guardian, respingerea celor doi candidați este o acţiune „fără precedent care sporeşte presiunile asupra Ursulei von der Leyen”.

„Deşi Parlamentul (European) respinge de obicei unul sau doi indivizi pentru o performanţă slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidaţi înaintea acestor întâlniri publice. Exerciţiul de forţă este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de examinare a potenţialelor conflicte de interese”, explică jurnaliştii britanici.

Politico.eu: Respingerea unui candidat în comisia de afaceri juridice este fără precedent

„Aceștia nu au reușit să convingă grupul de specialitate că afacerile lor financiare nu prezintă un potențial conflict de interese.(…)

Cincisprezece membri ai comisiei au votat pentru a respinge candidatura lui Plumb, în ​​timp ce șase au votat în favoarea ei. Au fost două abțineri. Plumb, membru al grupului socialiștilor și democraților, a fost chemată în fața comisiei să explice două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion euro pe care nu le-a declarat în declarația financiară inițială examinată de eurodeputați”, notează jurnaliștii publicației politico.eu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW