Wednesday, September 22, 2021
Jurnalism corect


Cum a explicat guvernul Dăncilă de ce nu a abrogat recursul compensatoriu: Problematica suprapopulării închisorilor rămânea fără soluții

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 14 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Deputatul PNL Florin Roman arată motivele care au determinat guvernul PSD să nu abroge legea recursului compensatoriu. Într-un răspuns la o întrebare adresată de parlamentar fostului premier, referitoare la motivele pentru care legea nu este abrogată urgent, se menționează că Executivul a considerat că problema suprapopulării închisorilor ar rămâne fără soluții.

Florin Roman: Viorica Dăncilă recunoaşte că nu vrea să rupă frăţia cu criminalii

„E oficial, Viorica Dancila recunoaște ca nu vrea sa rupă frăția cu criminalii, violatorii și tâlharii
Candidatul PSD la președinția României, premierul demis prin moțiune de cenzura, Viorica Vasilica Dancila recunoaște in mod oficial ca nu dorește sa rupă frăția cu criminalii, violatorii și tâlharii, care zburda in liberare pe străzile României.

Practic, PSD recunoaște oficial la o întrebare pe care am adresat-o premierului de atunci, actualul candidat la președinția României, ca nu dorește abrogarea recursului compensatoriu, ceea ce înseamnă ca in continuare, criminalii, violatorii și tâlharii vor fi eliberați mai repede din pușcării. Un alt lucru recunoscut oficial de PSD este ca guvernul Dancila a dat aviz negativ la inițiativele legislative ale opozitiei de abrogare a recursului compensatoriu.

Tot o recunoaștere oficiala este ca PSD a mimat scăderea zilelor compensatorii de la 6 la 3, propunerea guvernului PSD fiind modificata in parlament, de majoritatea de atunci a PSD. Sunt dovezi oficiale de netăgăduit ca PSD pune drepturile infractorilor mai presus de cele ale victimelor criminalilor, violatorilor și tâlharilor, deși in spațiul public, comunicatorii PSD au susținut exceptarea de la liberarea condiționata a infractorilor violenti!”, susține Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Răspunsul Guvernului Dăncilă: Problematica suprapopulării închisorilor ar rămâne fără soluţii

În răspunsul transmis de Ministerul Justiției lui Florin Roman se menționează că propunerile legislative de abrogarea a legii recursului compensatoriu au fost respinse în Senat, nefiind susținute de Guvernul PSD. În punctul de vedere al Executivului PSD era subliniată necesitatea unui alt mecanism de compensare pentru respectarea deciziei CEDO.

„Cele două propuneri legislative au fost respinse de Senat la data de 11.06.2019, iar punctele de vedere exprimate de Guvern pe marginea acestora au fost în sensul că nu susține adoptarea inițiativelor legislative în forma prezentată. Astfel, Guvernul a arătat că instituirea unui mecanism compensatoriu a constituit o necesitate rezultată, în special, din condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Urmare a hotărârii pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României (cererile nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 și 68191/13) privind condițiile de detenție din penitenciarele și centrele de reținere și arest preventiv din România, rămasă definitivă la data de 25 iulie 2017, CEDO a solicitat statului român, printre altele, să ia măsuri de natură legislativă care să asigure un remediu eficient pentru vătămarea suferită, de natura recursului preventiv și a recursului compensatoriu specific.

Ca urmare a aplicării mecanismului reglementat prin Legea nr. 169/2017 deficitul de locuri de cazare existent în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor a înregistrat un trend descendent, întrucât scăderea efectivelor persoanelor private de libertate a determinat o mai bună distribuire a numărului de deținuți în locurile de deținere, având ca efect imediat diminuarea gradului de suprapopulare.

Guvernul a apreciat că propunerea de abrogare a mecanismului astfel creat, nu este una de natură să ofere soluții corespunzătoare problematicii complexe din perspectiva suprapopulării penitenciare. În concluzie, s-a arătat că o abrogare a mecanismului introdus prin Legea nr. 169/2017, fără propunerea unui nou mecanism de compensare, mai restrâns, riguros reglementat și raportat la instituția liberării condiționate, este de natură să determine ca problematica inițială – a suprapopulării penitenciare și a condițiilor de executare a pedepselor sau măsurilor privative de libertate în România recunoscută ca problemă sistemică – să rămână, în continuare, fără soluții”, se menţionează în răspunsul transmis lui Florin Roman.
Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW