Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum au ajuns bucureștenii din Drumul Taberei, vrând-nevrând, să facă „dușuri scoțiene” / Explicațiile Termoenergetica

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 mai 2022

De mai bine de o lună, locatarii din circa 100 de blocuri situate în cartierul bucureștean Drumul Taberei pot spune că s-au reîntors în „epoca de aur”. „Apa caldă” este de fapt rece, astfel că oamenii au trebuit să găsească soluții. Cei mai tineri au luat cu asalt dușurile din sălile de sport iar cei mai învârstă au apelat la clasică soluție de încălzire a apei pe aragaz. 

În tot acest timp, pe aplicația Termoalert și pe site-ul Termoenergetica au fost anunțate zeci de termene pentru ca apa caldă să nu mai fie furnizată „sub parametri”, însă acestea nu au fost respectate. Furnizarea „sub parametri” a apei calde înseamnă, de fapt, că, deși pleacă din punctul de producție, în cazul de față CET Grozăvești, la peste 80 grade Celsius, ajunge să le fie livrată consumatorilor la temperaturi scăzute și neregulate. În unele momente temperatura apei este de 20-25 grade Celsius, însă poate scădea extrem de rapid, dușul ajungând să semene cu unul scoțian.

Conducte vechi de peste 35 ani

Situația este cunoscută foarte bine de angajații Termoenergetica, care au răspuns cu rapiditate solicitării Mainnews.ro de clarificare a situației. Potrivit acestora, problema este legată de finalizarea sezonului de încălzire, pe 1 aprilie. De atunci, energia termică pentru cartierul Drumul Taberei nu a mai fost alimentat cu energie termică produsă de CET Vest, singurul modernizat din București, ci de CET Grozăvești.

Potrivit Termoenergetica, conductele prin care se face alimentarea sunt vechi de peste 35 ani, astfel că au apărut mai multe avarii.

„Iniţierea procedurilor de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatori, coroborată cu modificarea ariilor de alimentare cu agent termic au avut drept rezultat producerea consecutivă a mai multor avarii. Cartierul Drumul Taberei poate fi alimentat din CET Grozăvești pe conducta magistrală (DN 700) atât prin conductele amplasate pe bulevardul Iuliu Maniu, cât și prin rețeaua amplasată pe Bulevardul Geniului – Strada Răzoare. Este vorba de  conducte care au o vechime de peste 35 de ani. Funcționarea punctelor alimentate de către CTE Grozăvești a fost afectată de numeroase avarii, care au influențat în toată această perioadă în special punctele aflate la capătul rețelei de distribuție”, arată Termoenergetica.

Din avarie în avarie

Conform reprezentanților companiei, termenele anunțate în aplicație și pe site nu au putut fi respectate din simplul motiv că, după ce era remediată o avarie iar rețeaua încărcată, imediat apărea o altă avarie.

„Astfel, termenele anunțate inițial nu pot fi respectate, nu din cauza unei estimări eronate, ci din cauza stării de degradare a conductelor de termoficare, care fac aproape imposibilă această operațiune. Pe cale de consecință, repunerea efectivă a sistemului în funcțiune, este direct legată de starea generală a conductelor de termoficare. Concret, în majoritatea cazurilor, după terminarea lucrărilor pentru o avarie, la încărcarea conductei în vederea repornirii sistemului, apar noi avarii (spărturi), ceea ce are drept consecință prelungirea termenelor anunțate inițial”, arată Termoenergetica.

Reprezentanții companiei susțin că au lucrat la foc continuu în această perioadă pentru a „cârpi” conductele care datează din perioada comunistă.

Lucrări menționate de Termoenergetica:

– În data de 07.04.2022 în zona statuii Leu  s-au efectuat lucrări de deblindare și reîntregire a conductelor în incinta Facultății Politehnica, precum și cele pentru remedierea unei avarii la conducta cu diametrul de 700 mm.

– În data de 08.04.2022, atunci când au fost inițiate operațiunile de punere în funcțiune a întregului tronson, a fost depistată o nouă avarie în alt cămin, care l-a rândul ei a fost reparată în aceeași zi. –

– După remedierea acestei avarii, atunci când s-au reluat operațiunile pentru punerea în funcțiune a tronsonului menționat a fost inundată galeria din Bulevardul Geniului. Astfel, operațiunile au fost continuate în data de 09.04.2022, după evacuarea apei din galerie.

– La controlul efectuat, a fost depistată o sudură care a cedat (fisurat) la aproximativ 65 de metri de intrarea în galerie. După efectuarea noilor lucrări de reparații, în data de 11.04.2022, după efectuarea manevrelor de punere în funcțiune a fost depistată o nouă spărtură în zona unui alt punct din căminul CS6 Leu, care a urmat toți pașii amintiți mai sus, conducta fiind înlocuită. Repunerea efectivă în funcțiune a fost făcută în data de 13 aprilie.

– Începând cu data de 27 aprilie 2022 pe tronsonul de rețea ce alimentează de la CTE Grozăvești pe traseul bulevardului Geniului – Răzoare – Dr. Taberei, în care, după operațiunile de sectorizare și evacuare a apei din galeria de termoficare au fost depistate două avarii, pentru care au fost efectuate lucrări de decopertare a canalului distanță, apoi au fost efectuate cele de înlocuire a conductei cu diametrul de 600 mm, pe o lungime de aproape patru metri.

– Ulterior, a fost refăcut punctul fix și au urmat lucrările de montare a unui compensator pe conducta de retur. Lucrările au fost continuate în data de 29 aprilie 2022 odată cu identificarea celei de a doua avarii, ocazie cu care au fost efectuate din nou, lucrări de înlocuire a alți aproximativ patru metri de conductă (diametrul de 600 mm), a fost refăcut punctul fix și a fost montat un alt compensator pe conducta de tur. Operațiunile de încărcare a tronsonului amintit mai sus au fost începute în data de 30.04.2022 și au fost urmate, ca în fiecare caz de operațiunile de  verificare și punere în funcțiune a întregii rețele.

Conform Termoenergetica, în toată această perioadă, au fost folosite, pe rând, unul din cele două trasee de alimentare cu agent termic pentru apă caldă a acestui cartier, în funcție de poziționarea și identificarea avariilor. O rută de alimentare a fost de la CET Grozăvești pe traseul bulevardului Geniului, străzii Răzoare și apoi bulevardul Drumul Taberei. După finalizarea unei lucrări ce a avut loc în zona Complexului Orizont, pe bulevardul Drumul Taberei, alimentarea cartierului a fost realizată prin rețeaua de pe bulevardul Iuliu Maniu.

Potrivit aceleași surse, în toată această perioadă, au fost remediate pe aria CET Grozăvești un număr de 18 avarii în zona Rahova și aproape 30 de avarii în zona Grivița.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW