Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Culisele producției de măști de la Romarm – Cine a pus piedici unei afaceri de peste jumătate de milion de dolari a statului român ?

By Andreea Traicu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 8 februarie 2021 Etichete: , , ,

Sabotaj, presiuni, interese personale, birocrație și chiar posibile fapte penale. Sunt ingredientele unei afaceri de peste jumătate de milion de dolari a statului român, considerată a fi una eșuată. Este vorba despre liniile de producție de măști cumpărate de Romarm, companie de stat, după declanșarea stării de urgență generată de pandemia de COVID-19.

Care este realitatea din spatele informațiilor publice și cum de s-a ajuns ca firma de stat să producă mai puțin decât au promis guvernanții ? Cine a avut interese personale și cât de pregătiți au fost cei care și-au asumat ca Romarm să facă un astfel de demers? Cine a girat producția de măști a companiei de stat, cine a dezinformat și cine răspunde pentru problemele depistate pe parcurs? Cine sunt oamenii cheie care au avut acces la informații, putere de decizie și cum au gestionat situația? Care au fost jocurile de culise, cine a pus piedici și care au fost interesele de care au fost mânați?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care Main News va încerca să ofere răspunsuri printr-o investigație jurnalistică de amploare, bazată pe o vastă analiză, documente oficiale, declarații ale celor implicați, precum și pe opiniile unor specialiști.

Izbucnirea pandemiei de COVID-19, declanșarea stării de urgență și apelul autorităților la implicarea în combaterea răspândirii virusului au dus la acțiuni haotice, atât în rândul instituțiilor statului cât și în mediul privat.

Într-un moment de criză, în care era greu de departajat între oferte serioase și oportunism, constrângerea luării unor decizii rapide a condus, în unele cazuri, la deficiențe de funcționare/ respectare a termenelor/ gestionare a obligațiilor asumate.

Odată ce virusul a ajuns în România, măștile de protecție au ajuns la prețuri exorbitante, mai ales în mediul online, ca urmare a golirii stocurilor din farmacii. Criza de măști a avut amploare internațională, însă au fost state care au reușit să se adapteze rapid și să crească producția de materiale sanitare. România a realizat atunci că depinde în totalitate de produsele de import.

Astfel, s-a luat decizia ca Romarm, companie a statului român cu atribuții în asigurarea de capabilități de apărare a țării, să producă măști de protecție. Dacă la început părea o inițiativă curajoasă de folosire a firmelor de stat pentru asigurarea echipamentelor de protecție, în timp, producția de măști s-a  dovedit a fi greu de realizat, principalii actori lansând în spațiul public acuzații de dezinformare și chiar de sabotaj.

Care este situația în prezent. Romarm: Producătorul chinez a trimis 4 linii noi de producție

Main News vă prezintă situația din prezent a producției de măști a Romarm, iar în perioada ce urmează vom reveni cu detalii ce pot schimba radical percepția despre o afacere prezentată ca fiind eșuată, cu jocuri de culise și interese personale ce pot căpăta chiar și valențe penale.

Ca urmare a unei solicitări a mainnews.ro, Romarm anunță că producătorul chinez a trimis patru linii noi de producție, menite să le înlocuiască pe cele vechi, care au fost folosite cu dificultate. Până în prezent, compania a furnizat 230.000 de măşti, producţie proprie, unor ambasade cu sediul în România, unor firme private şi Spitalului Judeţean Târgovişte.

“Vă comunicăm faptul că, de la începutul lunii aprilie 2020 și până în prezent, compania a produs, în regim de omologare a produselor și testare a liniilor de fabricație, în vederea trecerii la producția de masă, două tipuri de măști de față de unica folosință, respectiv:

  • 3 PLY aproximativ 4 milioane bucăți;
  • N 95/FFP 2 aproximativ 40.000 bucăți.

Compania ROMARM a comercializat până în prezent 230.000 bucăți unor ambasade cu sediul în România, unor firme private, precum și Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Cantitatea de măști produse și nevândute este depozitată în condiții optime de păstrare și igienă în vederea valorificării și sunt în limita termenului de garanție.

Investiția efectivă este a CN Romarm SA achiziționată cu fonduri obținute prin credit bancar în cuantum de aproximativ 685.906,20 USD și nu din fonduri publice”, transmite Romarm, la cererea Main News.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW