Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Culisele discursului lui Zelenski în Parlamentul României. Marele absent, președintele Iohannis / Schimb de replici între Simion și Barna

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 aprilie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut în această seară un discurs în Parlamentul României. Ședința de plen în care au fost făcute declarațiile a fost marcată de mai multe momente care nu ne fac neapărat cinste. Începutul discursului a întâmpinat dificultăți tehnice, președintele Senatului s-a adresat sălii cu „onorată instanță”, iar premierul Nicolae Ciucă a fost ultimul care a luat cuvântul, după liderul de la Kiev.

Multe dintre „problemele” acestui eveniment istoric au putut fi remarcate și de internauți pe rețelele sociale.

Probleme tehnice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut luni seară, 4 aprilie, un discurs în Parlamentul României, însă acesta a fost marcat de probleme tehnice, întrucât primele declarații nu s-au auzit. Apoi, când s-au auzit afirmațiile liderului de la Kiev, inițial nu s-a auzit traducerea în limba română, iar ulterior s-a auzit și traducerea, dar prea încet.

Puteți vedea aici un fragment din discurs în care Volodimir Zelenski nu poate fi auzit, deși potrivit imaginilor video, acesta vorbește:

 

Klaus Iohannis, marele absent

Marele absent al serii a fost președintele Klaus Iohannis, deși pe agenda oficială a șefului statului nu există evenimente publice programate pentru astăzi.

Ultima zi în care președintele a avut întâlniri programate a fost în data de 28 martie. Merită menționat că președintele Iohannis a avut mai multe discuții telefonice cu omologul său ucrainean, despre care a anunțat, când a fost cazul, pe contul său de Twitter.

Premierul Ciucă a vorbit după Zelenski

Un alt moment care a stârnit rumoare în mediul online este faptul că premierul Nicolae Ciucă și-a susținut discursul după președintele Ucrainei.

Asta deși cei doi președinți ai celor două camere ale Parlamentului – Florin Cîțu, președintele Senatului, și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, au susținut un scurt discurs înaintea liderului de la Kiev.

Marcel Ciolacu a făcut referire la „românii din Ucraina care luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc”.

La rândul său, Nicolae Ciucă i-a dat asigurări președintelui Ucrainei că cetățenii ucraineni care ajung în România sunt tratați foarte bine și sunt în siguranță în țara noastră.

Diana Șoșoacă a părăsit sala

Senatorul independent Diana Șoșoacă a ieșit din sală în timpul discursului lui Zelenski (minutul 12:00, video mai jos). Ea a susținut, fără a oferi dovezi în acest sens, că discursul președintelui ucrainean a fost înregistrat, iar în opinia ei acest gest arată lipsă de respect.

„Deci, am ieșit frumos din sală. Eu nu pot să stau să ascult mizeria din sală, pentru că, în primul rând, este o înregistrare. Ceea ce înseamnă că se încalcă tot ceea ce înseamnă dispozițiile dreptului internațional cu privire la respectul pe care trebuie să-l acorde un demnitar când se adresează Parlamentului. Măcar un live dacă se făcea”, a explicat ea într-un video transmis live pe Facebook.

Florin Cîțu: „Onorată instanță”

Internauții au semnalat și că președintele Senatului, Florin Cîțu, a confundat Parlamentul României cu sala de judecată. Motivul: s-a adresat cu „onorată instanță” de la tribuna Parlamentului, înainte de a-și susține discursul.

Cel mai probabil, fostul președinte al PNL ar fi vrut să spună „onorată asistență”.

Schimb de replici între Dan Barna și George Simion

George Simion, liderul AUR, prezent în sala de plen, nu a ascultat discursul lui Volodimir Zelenski. El a fost confruntat de Dan Barna, vicepreședintele USR, pe marginea acestui subiect. Barna l-a întrebat pe Simion dacă știe să vorbească ucraineană, din moment ce nu a purtat căștile în care putea fi auzită traducerea în limba română a discursului liderului ucrainean.

Redăm dialogul dintre cei doi:

„Dan Barna: Știi ucraineană? 

George Simion: Nu… Cred ca vă lipsește roșu acolo…

Dan Barna: Păi și atunci de ce n-ai ascultat speech-ul? Te-am văzut că ai fost numai pe live. Am crezut că știi ucraineană, nu mă așteptam să nu fii interesat de speech-ul ăsta

Dan Barna pleacă.

George Simion: Un mare speech pe care trebuia să îl ascult după cum voia domnul Barna, care probabil a uitat culoarea roșie de pe steag”.

Merită menționat că, la finalul discursului susținut de Volodimir Zelenski, mulți parlamentari AUR nu au aplaudat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW