Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Cuantumul indemnizației de șomaj crește cu 125 de lei / Iohannis a promulgat Legea

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 29 septembrie, legea care majorează cuantumul indemnizaţiei de şomaj acordate persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an.

Concret, cuantumul indemnizației de șomaj a fost crescut la 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR), față de 75% cât era în prezent, ajungând la 500 de lei.

În această formă, valoarea sprijinului ar crește cu 125 de lei, ceea ce ar reprezenta un ajutor pentru familiile aflate în dificultate”, potrivit expunerii de motive.

Inițiatorii, ce fac parte din grupul parlamentar al UDMR, arată că, în urma modificărilor, o persoană angajată cu salariu minim, care are cel puțin 20 de ani vechime și care se află în șomaj, va primi cu 211 lei în plus la indemnizația de șomaj, adică 711 lei, față de 586 de lei, cât ar fi primit în prezent.

Indemnizația de șomaj este calculată luând în considerare valoarea ISR, veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj.

Totodată, inițiatorii susțin că ISR „a rămas blocat” la valoarea de 500 de lei încă din anul 2008 și că ar trebui să fie actualizat în funcție de rata inflației.

Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai 2020 are ca obiect de reglementare modificarea art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 76/2002, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordate persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, la 100% din acesta.

Proiectul a fost adoptat de Parlament cu 267 de voturi „pentru” la începutul lunii septembrie. 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW