Thursday, September 12, 2024
Jurnalism corect


Cu o condamnare de 6,5 ani închisoare pe fond, ”regele puilor” evită România 

By Redactia , in Justitie , at 13 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Un milionar străin, personaj cheie în industria alimentară din România, a plecat din țară după ce și-a închis afacerile și, în ciuda problemelor penale pe care le are, refuză să se mai întoarcă.
Este vorba de Rami Ghaziri, libanez cu cetățenie franceză, cel supranumit în urmă cu câțiva ani ”regele puilor”.

Trimis în judecată în dosarul Avicola Crevedia, Ghaziri este citat de fiecare dată pe portalul instanțelor de Curtea de Apel Ploiești. ”Ghaziri Rami, cu ultimul domiciliu în Voluntari este chemat în această instanţă, camera P91 – Vintila Dongoroz, în ziua de…, Completul CP Continuitate, ora 13:00, in calitate de Inculpat, în proces cu Agenția Națională de Administrare Fiscală în calitate de Parte civilă, infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005).
În caz de neprezentare a părţilor, judecata se va face în lipsă, dacă se solicită în scris acest lucru de către una din părţi. Prin publicare pe portalul instanţelor”, menționează anunțul postat la fiecare termen de judecată al procesului.

Aflat încă în procedură de Cameră preliminară, la ultimul termen al procesului, judecătorii de la Ploiești au decis eliminarea interceptărilor din cauză.

Interceptări excluse

Astfel, pe 15 mai 2018, Curtea de Apel Ploiesti a exclus interceptările care-l priveau pe Ghaziri. ”În baza art. 102 alin.2 Cod pr. penală exclude din materialul probator interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice şi a comunicărilor SMS purtate de inculpatul Ghaziri Rami, efectuate în baza mandatului de supraveghere nr. 288 emis de Tribunalul Prahova la data de 24.04.2013. După motivarea prezentei încheieri, dosarul se va înainta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Ploiești pentru indepărtarea faptică din dosarul de urmărire penală a probelor excluse”, se arată în decizia Curții.

Astfel, Dosarul Avicola Crevedia rămâne încă o vreme în procedură de Cameră preliminară din 2016, deși legea spune că acestă procedură nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile. Prejudiciul stabilit de DNA în acest caz este de 25 milioane euro, Ghaziri fiind acuzat de evaziune fiscală.

Avicola Crevedia a intrat în insolvenţă în anul 2014. În toamna lui 2017, afacerea a vândută unei firme locale, după ce a fost scoasă la licitaţie de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) la un preţ de 14 milioane de euro.

Condamnarea care dă fiori reci

În septembrie 2018, Rami Ghaziri a fost condamnat la 6 ani și 6 luni închisoare de Tribunalul Dâmbovița, pentru de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, prejudiciul fiind de 1,28 milioane de euro. Procesul se află în faza de apel și este judecat acum de Curtea de Apel Ploiești, următorul termen fiind stabilit pentru 16 iunie.

Un alt dosar al Ghaziri a fost restitutit DNA de către instanța supremă în octombrie 2018. Cazul ”Avicola Mihăilești” a fost trimis în judecată în decembrie 2016, prejudiciul stabilit de anchetatori fiind de 47,9 milioane de lei. Dosarul a fost trimis spre judecată la Curtea de Apel București care, în noiembrie 2017, a decis returnarea cazului la DNA. Soluția a fost păstrată de Înalta Curte.

Finanțatorul Angelei Nicolae

Ghaziri a fost condamnat pe 15 iunie 2015 la 3 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, după ce a plătit-o pe fosta procuroare Angela Nicolae. În aprilie 2017 el a fost eliberat condiționat după ce a efectuat 2/3 din pedeapsă. În acest dosar a mai fost condamnată la patru ani de închisoare şi fosta procuroare Angela Nicolae, după ce a cerut aproape 88.000 de lei pentru a interveni în mai multe dosare.

Imediat după eliberarea din închisoare, Ghaziri a plecat din țară și și-a trimis avocații în procesele pe care le are pe rolul diferitelor instanțe.

Comentarii