Thursday, August 13, 2020
Jurnalism corect


Lucian Onea, la judecata Secţiei pentru procurori a CSM: Magistratul, cercetat disciplinar în două dosare

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 11 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Procurorul Lucian Onea va da explicații la Secția pentru procurori în două dosare în care este cercetat pentru că a încălcat statutul procurorilor și judecătorilor. Într-unul dintre dosare sunt vizați și procurorii Alfred Savu, Giluela Diaconu, Laura Bucică și Cerasela Răileanu. 

Onea, două anchete disciplinare

Cei cinci procurori sunt acuzați că au încălcat statutul judecătorilor şi procurorilor. Mai exact, li se impută “nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”.

Un alt dosar aflat în atenția Secției pentru procurori și care îl vizează doar pe Lucian Onea vizează ”încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, pe 23 iulie, suspendarea din funcţie a procurorului Lucian Onea după ce a fost trimis în judecată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru comiterea mai multor infracţiuni.  În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Mircea Negulescu, revocat din magistratură.

Onea, trimis în judecată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

”Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Onea Lucian Gabriel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Negulescu Mircea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, se arată în comunicatul Secției Speciale.

În rechizitoriu, procurorii susţin că Lucian Onea, în calitate de procuror la DNA Ploiești,  în instrumentarea a două dosare penale, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, ”l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul”.

”De asemenea, în calităţile menţionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.

Totodată, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător”, susţin procurorii.

În rechizitoriu, se mai reţine că cei doi, în mod repetat, în perioada aprilie – mai 2015, ”l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW