Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


CSM cere din nou suspendarea judecătoarei care a respins arestarea unui violator pe motiv că „faptele nu au generat rumoare socială”

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 21 octombrie 2021

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în ședința de joi, 21 octombrie, să o suspende din funcție pe judecătoarea Cristina Coarnă, cea care a motivat plasarea în arest la domiciliu a unui bărbat acuzat că a sechestrat și violat o fetiță de 13 ani, pe motiv că faptele nu ar fi fost de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile.

Secția pentru judecători a CSM a decis, cu majoritate de voturi, că judecătoarea Cristina Coarnă va fi suspendată din funcție pentru o perioadă de 3 luni.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia CSM.

Sancțiunea primită de Cristina Coarnă în ședința de joi vizează o altă speță în care a fost implicată judecătoarea din Brăila.

Context

La finalul lunii mai, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcție pe o perioadă de 6 luni a judecătoarei Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila.

Doar că Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, în luna iunie, sancțiunea primită de Cristina Coarnă.

Judecătoarea a explicat plasarea în arest la domiciliu a lui Gheorghe Dima, suspectat că a ținut captivă timp de 8 luni și a violat o fată de 13 ani, cum că faptele bărbatului nu ar fi de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile, potrivit motivării Tribunalului Brăila, instanța care a întors decizia judecătoarei.

În plus, Cristina Coarnă a susținut că măsura arestului preventiv nu se justifică în acest caz deoarece nu ar mai exista temei de luare a unei măsuri preventive pentru fapte extrem de grave precum genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității.

„În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă , dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, se arată în motivarea Tribunalului Brăila, instanța care a decis arestarea lui Gheorghe Dima.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW