Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CSM anunță că o va numi șef al ÎCCJ pe Corina Corbu a doua zi după expirarea mandatului actualului președinte. Critici pentru Cristina Tarcea

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iulie 2019 Etichete: , ,

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a declarat joi că procedura pentru desemnarea șefului ÎCCJ nu respectă Legea 303/2004 privind statutul magistraților, modificată de Parlament, fiindcă respectiva candidatură trebuia depusă în termen de 30 de zile de la vacantarea postului, iar mandatul său expiră în luna septembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii susține că deși candidatura Corinei Corbu a fost depusă încă din data de 30 mai 2019, Cristina Tarcea nu a spus nimic până în momentul în care a trebuit să-i pună întrebări candidatului.

Redăm comunicatul integral al CSM

„Potrivit dispozițiilor legale, numirea în funcția de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. În exercitarea acestei prerogative legale, Secţiei pentru judecători îi revine obligația de a întreprinde demersurile necesare organizării procedurii de numire, aşa încât să fie asigurată continuitatea funcţiei, fără să fie afectată buna funcţionare a instanţei.

Interpretarea avansată de președintele în funcție, respectiv că declanșarea procedurii trebuie făcută după expirarea mandatului său, tinde să acrediteze ideea că legiuitorul ar fi urmărit un interimat obligatoriu necesar derulării acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionând sensul reglementării care acoperă o multitudine de situații de încetare a mandatului funcţiei şi nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.).

O atare aserțiune nu doar că este contrară voinţei legiuitorului, dar este şi surprinzătoare, în condițiile în care vine chiar de la preşedintele în funcţie care ar trebui să fie primul preocupat să prevină riscul unei instabilităţi la vârful justiţiei.

În ciuda faptului că procedura este declanșată încă din data de 30 mai 2019, președintele instanței supreme nu a avut nicio obiecțiune până la momentul la care a adresat întrebări candidatului, în condițiile în care a existat cadrul instituțional în care ar fi putut să releve o presupusă neregularitate.

Facem precizarea, în acest context, că numirea viitorului președinte operează începând cu ziua următoare a încetării actualului mandat.

În concluzie, este regretabil modul în care preşedintele în funcţie, care nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales să se manifeste faţă de un judecător al instanţei supreme, succesorul său”, se arată în comunicatul CSM.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW