Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CSAT a decis măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin modificări legislative

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 februarie 2024

Reuniți miercuri în ședință la Palatul Cotroceni, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au hotărât măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin modificarea cadrului legal. Decizia survine la aproape o săptămână după ce șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a avertizat că militarii nu pot doborî dronele de atac care intră în spațiul aerian al României din cauza legislației actuale.

Principala temă abordată a constituit-o grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România.

„La doi ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime și pagube materiale. Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei”, arată CSAT.

În acest sens, arată sursa citată, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal.

România vrea creșterea prezenței NATO

Potrivit sursei citate, CSAT a decis continuarea demersurilor pentru creșterea prezenței NATO în România, dar și sprijinirea statelor vulnerabile, cum este cazul Republicii Moldova.

„De asemenea, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei. În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”, arată CSAT.

Planurile de înzestrare ale armatei, prezentate în CSAT

Totodată, membrii CSAT au analizat stadiul programelor de înzestrare ale Armatei și au aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării.

„Totodată, în CSAT a fost analizat și aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce privește derularea programelor de înzestrare și a demersurilor de creștere a gradului de încadrare, precum și retenția personalului care contribuie la implementarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării și reducerea deficitelor identificate de autoritățile NATO. La nivelul Alianței, există o nouă abordare a planificării apărării și, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliații pot coopera pentru identificarea capabilităților pentru ciclul următor de planificare. Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operațională, cu integrarea priorităților naționale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilități”, arată CSAT.

În contextul declanșării agresiunii asupra Ucrainei de către Federația Rusă, România s-a angajat să aloce anual 2,5 din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare.

Membrii Consiliului au evaluat, totodată, și activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru anul 2024.

„În contextul multiplicării amenințărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al dezvoltării exponențiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României. De asemenea, au fost aprobate o serie de acțiuni prioritare pe care să le aibă în atenție Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului național de securitate cibernetică și la consolidarea capabilităților de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internațional de cooperare în domeniu”, a transmis CSAT.

Comentarii