Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Filmul crimei din Caracal. Cine sunt vinovații și cum ar fi trebuit acționat/ Buda: Există un vid legislativ

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 iulie 2019 Etichete: , ,

Tânăra în vârstă de 15 ani a fost dată dispărută miercuri, pe 24 iulie. Ieri, 25 iulie, fata a sunat la 112, la ora 11.05, și a descris locul în care se află. Cu toate acestea, STS nu a reușit să găsească locația exactă în care se află fata. Polițiștii au găsit locul faptei abia după a patra încercare.

Filmul evenimentelor

Tânăra a dispărut miercuri, 24 iulie, ultima oară fiind văzută când lua o mașină la ocazie în zona orașului Caracal. Ziua următoare, la ora 11.05, fata a reușit să sune la 112. Aceasta a spus că este sechestrată și a încercat să descrie locul în care se află.

11:05: Fata sună prima oară la 112. Operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei, dispecerul poliției preia cazul, dar fata nu mai este pe fir.

11:06: Fata sună a doua oară la 112. Apelul e preluat de un operator STS.

11.07: Dispecerul Poliției preia al doilea apel și vorbește cu fata. Tânăra nu dă adresa exactă, dar încearcă să descrie unde se află.

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata.

Tânăra a dat totuși o adresă pe care a găsit-o pe o carte de vizită. Aceasta a fost găsită ulterior în casa criminalului.

„Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului”, se arată în comunicatul STS.

11:12. Fata sună a treia oară la 112. Convorbirea a fost întreruptă. „Operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală”.

STS nu reușește să găsească adresa exactă la care se află fata și transmite polițiștilor 3 locații greșite unde se fac percheziții.

„STS nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului”, se arată în comunicatul STS.

Greșelile din spatele tragediei

Poliția Română descoperă într-un final adresa exactă la care se află victima. Potrivit lui Ioan Buda, șeful Poliției Române, în jur de ora 2-3 dimineața,  judecătorul a emis un mandat de percheziții abia pentru a doua zi, la ora 6.00 dimineața.

„Există un vid legislativ. Polițiștii nu au avut indicii concrete și au așteptat la poarta agresorului. Poliția putea intra dacă existau indicii concrete.

Pe de altă parte, există articolul 27 din Constitutie, care le dădea voie să intre. Greșeli au fost făcute”, a spus Ioan Buda, la Antena3.

Conform Constituției României, polițiștii puteau intra în locuința agresorului. Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile, dar autoritățile pot interveni pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

Potrivit unchiului victimei, Alexandru Cumpănașu, polițiștii au stat toată noaptea în fața porții criminalului, în timp ce „în casă se producea un masacru”. În timpul convorbirilor telefonice, potrivit lui Cumpănașu, fata a indicat inclusiv cartierul în care se afla, faptul că a fost violată și că este legată de mâini și de picioare cu sârme.

„Judecătorul, procurorul care i-a ținut pe polițiști la poartă. Polițiștii care au ascultat, șeful Poliției Române, domnul Buda, care doarme liniștit. Ei trebuiau să facă localizarea și să-și facă treaba la timp, alături de STS. Au dat trei adrese greșite în timp ce un copil murea. Nepoata mea a spus că avea picioarele legate cu sârmă, a fost violată și oamenii aceștia au stat atâtea ore.. în ce țară trăim? Indivizii aceștia își bat joc de sufletul unui copil. Stau afară în timp ce fata era omorâtă în casă. Nu mă las până nu vor plăti, să simtă că au făcut un lucru rău”, a spus Cumpănașu, la Antena3.

Perchezițiile de la locuința criminalului au avut loc în această dimineață, după 19 ore de la apelul fetei. Criminaliștii au găsit un butoi în care se aflau mai multe rămășițe umane, pungi de carne, bijuterii și haine rupte.

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW