Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Criza politică se prelungește. Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR, blocată în Parlament / Klaus Iohannis: Vom găsi o soluție

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2021

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR a rămas blocată în Parlament, după ce ședința Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR) a fost suspendată pentru a patra oară, din lipsă de cvorum. În timp ce Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a comunicat moțiunea Guvernului, tabăra lui Florin Cîțu din Partidul Național Liberal ia în calcul să atace decizia la Curtea Constituțională a României (CCR), potrivit unor surse Main News.

A patra ședință a BPR, ce a fost convocată pentru marți, 7 septembrie, a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD au lipsit, iar din PNL singurul parlamentar prezent a fost Ludovic Orban.

În cadrul ședinței BPR, parlamentarii ar fi trebuit să decidă calendarul moțiunii de cenzură, inițiată de USR PLUS și AUR. Ludovic Orban a declarat, la final, că va comunica Guvernului moțiunea, invocând o decizie a CCR.

Derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi a principiului constituiţional al statului de drept. Astăzi(n.r. marți), voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături”, a declarat Ludovic Orban, marți, la Parlament, citat de News.ro.

Chiar dacă Ludovic Orban a trimis moțiunea la Guvern, demarând procedura de demitere a Executivului, liberalii din tabăra lui Florin Cîțu iau în calcul să atace decizia șefului PNL la Curtea Constituțională, lucru ce va întârzia depunerea moțiunii de cenzură.

Klaus Iohannis: Vom găsi o soluție pentru această criză

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis diplomaților români, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, că țara noastră nu se va abate de la parcursul european și euro-atlantic, chiar dacă ne aflăm într-o criză guvernamentală.

România continuă să fie o țară stabilă, care nu deraiază de la valorile și angajamentele asumate. Vom găsi cele mai potrivite soluții pentru actuala criză politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua”, a spus Klaus Iohannis.

Miniștrii USR PLUS au demisionat

Cei 5 miniștri și vicepremierul USR PLUS din Guvernul condus de Florin Cîțu au demisionat marți, 7 septembrie, ceea ce înseamnă că Executivul și-a pierdut susținerea politică și trebuie să vină în Parlament, în termen de 45 de zile, pentru a fi reconfirmat prin votul senatorilor și deputaților.

E o decizie grea, pe care nu am luat-o ușor, dar este un mesaj de care România are nevoie. După 30 de ani de jocuri politice, trebuia să vină în România un partid să spună plecăm acasă sau ne respectăm angajamentele”, a declarat Dan Barna, luni, 6 septembrie, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat decizia partidului.

Aceștia au susținut, marți, mai multe conferințe de presă în cadrul cărora și-au prezentat bilanțul realizărilor din timpul petrecut la Palatul Victoria.

Plec astăzi de la un minister la care am muncit zi şi noapte cu pasiune pentru infrastructura României. Plec din cauza unui premier iresponsabil şi incapabil să înţeleagă ce înseamnă conducerea unui guvern, un premier despre care am spus odată că e un zombie politic şi care nu înţelege că e terminat politic. Da, Florine, s-a terminat. Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea”, a spus fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

În acest moment, demisiile miniștrilor USR PLUS se află pe masa președintelui Klaus Iohannis, care ar putea întârzia să semneze plecările acestora din Guvern, ceea ce ar prelungi și mai mult procedura de reconfirmare a Executivului în Parlament.

(Foto: USR PLUS / Miniștrii USR PLUS, prezentându-și demisiile la Guvern)

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW