Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Criză în USR. Fost candidat la șefia partidului: Ne îndreptăm spre prăpastie / Politolog: Formațiunea este obsedată de ea însăși

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Cu 7 luni înainte de congresul care va fi organizat în luna octombrie, Irineu Darău, fost candidat la șefia USR, a lansat un avertisment dur, precizând că partidul riscă să se dezintegreze și să devină irelevant pe scena politică. În paralel, politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, că formațiunea politică este în criză și că modalitatea prin care face opoziție a devenit „obositoare”. 

Senatorul de Brașov susține că formațiunea de opoziție are nevoie de o schimbare rapidă și majoră de abordare, în special din partea conducerii.

O fuziune precar pregătită și în general unitatea partidului riscă să se desfacă dezastruos pentru USR PLUS. Fără un acord intern esențial în acest moment între toate facțiunile interne, România poate fi privată de unica opoziție reală”, potrivit unui comunicat transmis de senatorul USR Irineu Darău.

Fost candidat la șefia USR, la congresul din toamna anului 2021, Darău cere actualei conduceri să oprească toate acțiunile care „duc partidul spre rupere”.

În acest moment, din păcate pentru toți, este absolut evident că ne îndreptăm spre prăpastie și că începem să devenim un partid irelevant pe scena politică(…)Trebuie să facem o analiză a erorilor, să vedem ce a mers și ce nu a mers, să realizăm un plan coerent și eficient de a depăși criza în care se află partidul”, a adăugat Darău.

Senatorul a lansat și un atac la adresa actualei conduceri interimare a USR, menționând că liderii formațiunii sunt responsabili direct de demisiile a sute de membri.

Actuala conducere și președintele interimar (deja de aproape 3 luni) au datoria să convingă urgent membrii că va avea loc o schimbare și că se va reveni la valorile ferme care au stat la baza partidului încă de la fondare. Membrii au nevoie de transparență, corectitudine și considerabil mai mult respect, într-un mediu care încurajează implicarea, dezbaterea și libertatea de opinie – nu capul plecat”, a precizat Darău.

Ca soluție, senatorul de Brașov susține că „partidul poate fi salvat doar printr-un pact intern între facțiuni, menit să garanteze membrilor și filialelor drepturile statutare și să demareze acum munca pentru 2024”.

În replică, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului, susține că Irineu Darău se află într-un început de campanie electorală internă pentru Congresul din luna octombrie.

Partidul funcționează foarte bine, coerent, nu văd nicio problemă din acest punct de vedere. Va fi o campanie deschisă, o dezbatere cum numai în USR există”, a comentat purtătorul de cuvânt al USR, pentru Main News.

Politolog: Partidul este obsedat de el însuși

Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru Main News, că modalitatea prin care USR face opoziție, în această perioadă, este „obositoare” și nici „nu produce mare simpatie” în rândul electoratului.

Tot cade în sondaje (n.r. ultimele sondaje apărute în spațiul public plasează partidul în jurul procentelor de 10-12%). Marea problemă a USR-ului este că și-a pierdut orice capacitate de a face coaliție, nu are cu cine să facă coaliție. Nu poate să facă coaliție cu AUR, nici cu PNL, cu atât mai puțin PSD sau UDMR. 

Este complet izolat, nu mai are nici o tribună, cum era ideea cu „fără penali în funcții publice”, „jos OUG 13”, nu mai produce emoție, nu mai are nimic atractiv în acest moment”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Main News.

În contextul în care cetățenii se confruntă cu probleme economice, de securitate sau legate de război, USR se agață de teme care nu mai au legătură cu agenda publică, a adăugat politologul.

Nemaiavând niciun punct de atracție, de legătură, cu electoratul lor, sunt în criză. Problema este dincolo de această dreptate, de fapt, ce se poate face, ce se poate spune. Domnul Cioloș ar fi trebuit să vină cu un program pentru agricultori, domnul Drulă să facă ceva pentru constructori, doar dimensiunea morală nu mai are sens pentru că sunt multe alte probleme stringente și care au determinat o nouă agendă publică”, a adăugat profesorul universitar.

Andrei Țăranu susține că USR a intrat într-o etapă „în care partidul este obsedat de el însuși”.

Ei ar putea, fiind singurul partid mainstream din opoziție, un partid care ar putea să capitalizeze o eventuală victorie a lui Emmanuel Macron în Franța (n.r. fac parte din același grup politic european – Renew). Ar putea să producă niște elemente de discurs care să fie mai inteligente decât cele pe care le au în acest moment.

Nu produc nimic, au intrat în sindromul în care partidul este obsedat de el însuși și nu are niciun rost. Dacă își schimbă discursul, dacă știe să revină pe niște teme, altele decât cele de acum, ar putea să își revină, dacă nu, se va duce pe linie moartă”, a explicat politologul.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW