Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Criza facturilor la energie și gaze | Social-democrații insistă că reglementarea este absolut necesară / Cîțu: Pot să stea în Opoziție din nou

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 ianuarie 2022

După pozițiile contradictorii dintre PNL-PSD privind OUG cu noile măsuri luate în domeniul Energiei, PSD critică proiectul, după ce a fost adoptat în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie. Social-democrații au transmis miercuri, 26 ianuarie, că nu sunt complet mulțumiți de forma OUG adoptată de Executiv ieri. Florin Cîțu, liderul PNL, a reacționat la noile critici aduse de PSD.

PSD a transmis, într-un comunicat de presă, că „nu este mulțumit pe deplin” cu forma ordonanței de urgență pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creșterii facturilor la energie și gaze. Printre lucrurile care îi nemulțumesc pe membrii partidului condus de Marcel Ciolacu se numără faptul că măsurile nu se vor aplica și pentru luna ianuarie, ci doar pentru februarie și martie.

„Miniștrii PSD au propus o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susținem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluție în care atât consumatorii, cât și furnizorii erau susținuți printr-un mecanism bugetar eficient. PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani și, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor și salariaților cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăși cu bine iarna.

De aceea, PSD consideră că, în actuala formă, ordonanța este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc”, se arată în comunicat.

De asemenea, formațiunea insistă că singura soluție este reglementarea.

„PSD reafirmă faptul că singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere în continuare șocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată. În acest scop, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie.

Toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a dus la prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021 față de septembrie 2020. Astfel, afirmațiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora “liberalizarea va scădea prețurile de vânzare” sau că “liberalizarea va scădea facturile românilor” s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook”, mai arată sursa citată.

Totodată, social-democrații îi acuză pe liberali că ei sunt artizanii acestei crize în domeniu.

„În viața reală, vedem că liberalizarea la gaze începută în iulie 2020 a adus românilor prețuri aproape duble! Tot ceea ce au reușit artizanii liberalizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989! Ei poartă răspunderea uriașă a exploziei facturilor în plină iarnă. Ei sunt cei vinovați de producerea unor situații aberante, deoarece au oferit unor companii posibilitatea de specula în voie, la prețuri care converg întotdeauna spre valoarea maximă a pieței. Adică exact invers decât au promis românilor!

PSD le cere acestor lideri politici să-și recunoască greșelile și să susțină, măcar în ceasul al 12-lea, revenirea la un sistem reglementat. Este unica măsură ce garantează românilor și companiilor locale șansa de a trăi fără povara unor facturi energetice prohibitive!”, conchide comunicatul PSD.

Cîțu:

Florin cîțu, liderul PNL, a comentat aceste afirmații ale social-democraților. El a punctat că dacă există alte soluții legislative, acestea pot fi discutate în Parlament.

„A fost şedinţă de Guvern, în şedinţa de Guvern există un act normativ care  are o procedură, avize, au venit avizele şi a fost aprobat. Dacă există alte variante şi alte soluţii legislative, ele pot fi discutate în Parlamentul României, pentru orice ordonanţă.

Eu nu am participat la şedinţa de Guvern, nu ştiu dacă PSD a participat la şedinţa de Guvern (…) Se poate face (depunerea de amendamente – n.red.), cu siguranţă se va face în Parlamentul României, şi este legal”, a declarat Florin Cîțu miercuri, 26 ianuarie.

Totodată, liderul liberalilor a punctat că „este mai complicat să te duci retroactiv”, referindu-se la faptul că măsurile se aplică de la 1 februarie, nu și pentru luna ianuarie.

Despre revenirea la piaţa reglementată, șeful Senatului a afirmat că el preferă să vină cu soluţiile în coaliţie şi apoi să le discute, „nu să arunce informații în spaţiul public întâi”.

Președintele PNL a mai spus că social-democrații pot fi din nou în opoziție dacă susțin că liberalii sunt partizanii celei mai mari crize energetice.

„Eu nu am auzit așa ceva. Este ciudat să fii într-o coaliție și să-ți acuzi partenerii de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în opoziție din nou”, a mai menționat Florin Cîțu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW