Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cristian Radu, numărul doi din IGSU, cercetat penal pentru că și-a pus șoferul să-și asume, în locul lui, un accident

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 octombrie 2022

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Cristian Radu, acuzat că a ascuns filmările de la Colectiv, este cercetat penal după ce ar fi produs un accident pe 8 noiembrie 2021 și l-ar fi pus pe șoferul său, subaltern în gard, să își asume responsabilitatea accidentului, arată Libertatea

Cristian Radu, pe atunci colonel, a intrat cu mașina în refugiul pentru pietoni al stației de tramvai Laborator, pe șoseaua Mihai Bravu. Pe locul din dreapta se afla șoferul său, un plutonier adjutant șef, grad imediat inferior sublocotenentului.

„Pe șoseaua Mihai Bravu, Radu a pornit luminile de avertizare speciale, cu care sunt dotate și mașinile civile ale șefilor pompierilor. El a intrat pe șinele de tramvai, cu viteză mare. Potrivit mărturiei plutonierului, consemnată în dosarul penal, mașina a atins și 120-140 km/h.  În stația de tramvai Laborator, vizavi de KFC Mihai Bravu, Cristian Radu a văzut un pieton care traversa strada regulamentar. Omul de pe trecere s-a grăbit și el, avea o trotinetă. Mașina avea viteză foarte mare, așa că Radu a tras de volan ca să-l evite pe pieton și s-a izbit de refugiul stației de tramvai, aflată la jumătatea distanței dintre Calea Vitan și Calea Dudești”, a explicat șoferul, luni mai târziu, la Parchet.

Potrivit ordonanței întocmite de procurorul de caz, citată de sursa menționată anterior, „folosindu-se de autoritatea funcției deținute, Radu Cristian a acționat pentru declararea necorespunzătoare a împrejurărilor în care s-ar fi produs accidentul rutier. I-a solicitat unui subordonat să-și asume rolul de conducător auto”.

Radu Cristian i-a cerut șoferului nu doar să-și asume rolul de conducător auto, ci și să declare că în urma incidentului au rezultat doar pagube materiale minore și că nimeni nu a fost rănit când, de fapt, amândoi au ajuns la spital.

Abia la câteva zile de la accident, șoferul colonelului s-a internat la Spitalul Gerota, clinică a MAI, pentru că așa i-a indicat superiorul său, care își luase deja concediu medical în urma accidentului și nu voi să „bată la ochi”.

„Imediat după impact, colonelul și șoferul au mutat mașina avariată de pe linia de tramvai. La scurt timp, din dispoziția lui Radu, mașina a fost transportată la baza de reparații a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din bulevardul Timișoara. <<Mașina a fost rapid ascunsă. I-a fost relativ ușor lui Radu să mușamalizeze, pentru că are o influență mare în IGSU și în MAI>>, a confirmat un pompier la curent cu circumstanțele evenimentului, sub condiția anonimatului”, mai precizează sursa citată.

Parchetul a transmis că accidentului i-a fost diminuată gravitatea, în mod fals, iar cei doi sunt acuzați că au făcut presiuni asupra președintelui comisiei tehnice de la baza de logistică a IGSU.

După ce s-a deschis dosarul, telefoanele lor au fost interceptate, în mai 2022. Șoferul-plutonier a fost surprins spunând unui interlocutor: „Am avut accident cu el, a condus el, a vrut el să conducă și era și beat… Și am luat răspunderea mea, că pe 8 noiembrie a făcut și pe 1 (decembrie, n.red.) trebuia să fie general și am luat răspunderea mea, că altfel nu-l făcea general”.

Sângele găsit pe airbagul locului din dreapta îi aparține șoferului, și nu generalului, susțin surse din IGSU, după analiza INML cerută de Parchetul Militar, după mai bine de jumătate de an, când mașina a fost găsită într-un hangar din baza de reparații auto a MAI.

Așadar, generalul este acuzat de părăsirea locului accidentului, instigare la fals, uz de fals.

Cine este Cristian Radu

Cristian Radu ocupa, la data accidentului, funcția de prim-adjunct al șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Acum ocupă aceeași funcție, dar a fost înaintat de către Klaus Iohannis în gradul de general de brigadă cu o stea pe 1 decembrie 2021.

Generalul Radu este numărul doi în organigrama care include pompierii și SMURD și, totodată, este acuzat că a ascuns timp de trei ani filmul intervenției de la Colectiv.

Filmul intervenției de la Colectiv

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat o înregistrare video de 20 minute în toamna anului 2019 în care se arată modul în care pompierii de la ISU au reacționat îndată ce au ajuns la Clubul Colectiv. În imagini se vede cum răniții erau scoși din club pe brațe și apoi lăsați pe asfalt fără ca cineva să le acorde primul ajutor. Filmul arată primele 20 de minute în care la locul dezastrului nu ajunseseră medicii.

În imagini se văd pompieri care acționau haotic, fără a fi coordonați și fără ca măcar să acorde primul ajutor răniților grav care se zbăteau între viață și moarte. Prima targă apare abia după 10.

Surse din cadrul ISU au declarat pentru Libertatea că mai mulți șefi au știut de aceste înregistrări însă au considerat că trebuie ținute ascunse, nu au fost predate nici când s-a făcut ancheta internă, nici când Guvernul Cioloș a trimis Copul de Control și nu au ajuns nici măcar la anchetatori. Detalii aici.

Explicațiile IGSU

Instituția noastră a fost solicitată, în luna iunie a.c., de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, prin punerea la dispoziție a unor înscrisuri și citarea unor angajați ai IGSU, destinate verificării aspectelor care fac obiectul unui dosar penal.

Pentru derularea în cele mai bune condiții a anchetei penale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență manifestă întreaga deschidere și disponibilitate la colaborare în raport structurile abilitate, prin transmiterea tuturor informațiilor necesare pe timpul desfășurării cercetărilor.

În funcție de concluziile anchetei, instituția noastră va dispune măsurile legale care se vor impune.

În ceea ce privește derularea unei anchete interne, facem precizarea că în conformitate cu procedurile specifice aplicabile unor astfel de situații, aceasta se suspendă de drept, odată cu deschiderea unei anchete penale.

După finalizarea cercetărilor efectuate de către Parchetul Militar, vom putea pune la dispoziția opinie publice orice informație cu referire la acest caz

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii