Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


Judecata din dosarul Colectiv a ajuns la final. Piedone, audiat după patru ani: Nu mă simt vinovat

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 14 noiembrie 2019 Etichete: ,

Update3: Judecata a ajuns la final

Următorul termen din dosarul Colectiv a fost stabilit pentru săptămâna viitoare. Judecata se va încheia cel mai probabil joia viitoare, după audierea ultimilor trei inculpați din dosar. După audieri vor avea loc dezbaterile, în care părțile din dosar își vor expune punctul de vedere, urmând ca procurorul  să ceară pedepesele, iar instanța să dea o sentință.

Update2:

Costin Mincu, unul din patronii clubului, a fost amendat astăzi, în total,  cu 6000 de lei pentru că s-a arătat nemulțumit ca i-a fost respinsă o întrebare.

Judecător: Încă 2 000 de lei

Avocat: Se contopesc?

Judecător: Și dumneavoastră încă 2 000 de lei

Update1:

Fostul edil a declarat că se consideră nevinovat în cazul tragediei de la Colectiv și că își susține declarațiile date în fața judecătorului de camera de consiliu.

„Îmi susțin declarațiile date în fața judecătorului de camera de consiliu. Mă consider nevinovat, vă stau la dispoziție pentru întrebări. (…) În 2008, când am preluat mandatul de primar legislația nu punea în sarcina mea obligația solicitării de la agentul economic a autorizației PSI”, a declarat Piedone.

Fostul primar al Sectorului 3 din Capitală a explicat cum s-a emis autorizație de funcționare a clubului Colectiv:

„La Colectiv era vorba de 300 de mp și 80 de locuri la mese, ceea ce în acord cu legislația nu impunea existența unui aviz PSI emis de ISU. Despre aceste aspecte m-am informat ulterior deși nu erau atribuțiile mele de serviciu.

Arăt că există un vid legislativ. Nu se mai declară pe proprie răspundere la Registrul Comerțului de către agentul economic îndeplinirea cerințelor legale privind securitatea la incendiu. Nu este sarcina mea sau a primăriei să înlătur acest vid legislativ. În baza aceleași legislații și în prezent la fel se emit de primari acordurile de funcționare”, a mai precizat Piedone.

Întrebat dacă dă declarații, căpitanul Antonina Radu a spus că nu, motivând ca avocatul ei nu este prezent.

„După un an de zile nu știți să ne spuneți dacă vreți sau nu să dați declarații. Ce este așa de greu? Nu sunt aici să extrag declarații cu forța”, a spus judecătorul, deranjat.

Știre inițială

Fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone va depune mărturie, joi, la Tribunalul București, în procesul tragediei din Colectiv.

De asemenea și unul dintre pirotehniști va fi audiat în același dosar. Cei doi vor depune mărturie în calitate de inculpați.

Procesul care trebuie să stabilească vinovații de producerea tragediei din 30 octombrie 2015 nu are, încă, o decizie, nici măcar în primă instanță. Judecata a început cu mare dificultate, după luni de amânări. Deși, în ultimul an, procesul a înaintat și au fost audiate zeci de persoane, nu este, încă, clar, când se va încheia.

În dosar sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

Procurorii de la Parchetul General nu au reușit, nici până astăzi, să finalizeze ancheta începută în 2016, în urma a zeci de plângeri depuse de victime și rude ale celor care și-au pierdut viața.

După patru ani, procesul s-ar putea încheia, în primă instanță, în câteva săptămâni.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW