Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Cristi Danileț: Mă întreb dacă nu e un conflict constituțional între președinte și CSM

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 29 august 2019 Etichete: , ,

Judecătorul Cristi Danileț critică CSM pentru comunicatul prin care instituția s-a poziționat împotriva președintelui Klaus Iohannis. În opinia magistratului, CSM a ieșit din starea de neutralitate și s-a implicat în politică.

„MĂ ÎNTREB DACĂ NU E UN CONFLICT CONSTITUȚIONAL ÎNTRE CSM ȘI PREȘEDINTELE STATULUI…
Azi, o majoritate a membrilor CSM a adoptat un comunicat de presă împotriva președintelui țării care a refuzat un post politic la conducerea unui minister propus unui magistrat de către primul ministru.
Întrucât Președintele și Premierul sunt în campanie electorală, CSM a decis să iasă din starea de neutralitate și să sprijine deciziile politice ale uneia dintre cele două părți concurente”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.

Magistratul acuză CSM că a lăsat deoparte problemele din justiție și a decis să se implice în politică.

„În loc să se ocupe de recrutarea magistraților (concursul pentru INM este în întârziere cu două luni, concursul pentru magistratură nu este finalizat de două luni), în loc să apere magistrații de intruziune politice sau să ceară magistraților să nu se amestece în lupta politică, CSM a luat decizia azi de a face politică la modul deschis, intrând în opoziție cu Președintele și sprijinind partidul care și-a permis să discute în ședința un magistrat de carieră care a negociat un post politic.

După doi ani și jumătate în care CSM și-a ratat misiunea, azi această instituție a încetat să mai reprezinte o autoritate judecătorească independența. Lovitură pentru justiție este, astfel, cruntă!”, concluzionează Cristi Danileț.

Secția pentru Judecători a CSM l-a criticat, într-un comunicat, pe Klaus Iohannis pentru modul în care a motivat respingerea Danei Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției, menționând că afirmațiile președintelui încalcă în mod grav independența și prestigiul justiției. Mai mult, judecătorii CSM consideră că programul prezentat de Gîrbovan ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție. Trei dintre magistrații din Secție nu și-au asumat comunicatul transmis de Consiliu. Este vorba despre Bogdan Mateescu, Andreea Chiș și Mihai Bălan.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW